Kevés olyan szülinapon voltam életemben, mint a múlt pénteki. Ritkán látni ennyi embert ilyen őszintén izgulni, ilyen nagy odaadással készülni. Pedig rohanó, ünnepek előtti heteket élünk, stresszel, szorongással, tömeggel, forgalmi dugóval és miegymással. Ez a péntek azonban más volt. Csendben, jó hangulatban, pislákoló gyertyákkal teli kis bisztróban, kikapcsolt elmével vártuk a mit sem sejtő ünnepeltet. Ez a hangulat sokat elmond Barikáról is. Pont olyan ember, akiért megéri készülni, akiért lehet őszintén izgulni és aki tényleg, tiszta szívvel, őszintén, sírva-kacagva tud örüli bármiyen apróságnak. Az én apróságom két torta volt. Az egyik a már jól bevált csokisom, a másik pedig ez, a hideg napokra való almás-citromos-vaníliás-kókuszos finomság. Boldog szülinapot Barikának!
Recept
Tészta
3 tojás
1 bögre cukor
10 dkg puha vaj (ha laktózmentessel dolgozom, akkor 12)
1 bögre liszt
1 csomag sütőpor
Krém
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 tojás
5 dkg liszt
2 dl tej
1 cs. szárított citromhéj
3 ek. frissen facsart citromlé
3 ek kókuszreszelék
díszítéshez egy nagy ropogós alma, kókuszreszelék
A tészta elkészítésével kezdem, hogy amíg a sütőben alakul, addig a krémnek szentelhessem minden időmet. A tojást habosra keverem a cukorral és a vajjal, majd hozzáadom a lisztet és a sütőport. 5 cm magas szilikon tortaformában 160 fokon 30 perc alatt arany színűre sütöm. A krémhez a puha vajat simára keverem egy tálban, fokozatosan adagolva hozzá a porcukrot. A tejben elkeverem a lisztet (csomómentesen!) majd belekeverem a tojást is. Addig főzöm, míg a pudingnál kissé hígabb masszát nem kapok, ekkor hozzáöntöm a a vajas-cukros elegyhez, majd a citromlevet, citromhéjat és kókuszreszeléket hozzáadva ismét simára keverem. A megsült tésztát és a krémet is hagyom kissé kihűlni, ekkor egy kanállal vagy habkártyával a tortalap felületére simítom a masszát. A nagyon vékony szeletekre vágott almával és kókuszreszelékkel díszítem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése