Magamról

Saját fotó
Ételallergiával indult, relaxációs gyakorlatként folytatódott, szenvedély lett belőle...sütni mindhalálig. Egészségesen, figyelve másokra, főleg azokra, akik eddig azt hitték, le kell mondaniuk valamiről. Mások főznek, ez egy sütős blog :-)!

2012. december 12., szerda

Kardamomos pite levendulamézzel- illattal díszítem a lakást

Ki mondta, hogy díszíteni csak égőkkel, gyertyákkal és szalagokkal lehet? Szerintem az illat is nagyon fontos díszítőeleme egy otthonnak. Az otthon és az ünnep szorosan összekapcsolódik az illattal. Mindenkinek más jut eszébe, ha a télre és a decemberre asszociál, de azt hiszem agyunk "illat és emléktárában" valamennyiünknél felsejlik egy íz és a kedvenc étel is. Szeretném bemutatni az új kedvenc illatomat és sütimet- így egyben. A levendulaméz virágos és kissé nosztalgikus íze nagyon passzol a kardamom extrém, ugyanakkor hagyományosan ünnepi illatához. Egyszerű, "kezdőháziasszonybiztos" és gyors, mégis ünnepi. Elő a mintás szalvétákkal, csillogó poharakkal, már csak napok kérdése és együtt a család, indulnak a véget nem érő falatozások. Én biztosan elkészítem a szeretteimnek, mert egészséges, cukormentes és könnyű is.

 
Recept

1 púpozott tk kardamom
1 púpozott tk gyömbér
1 kk fahéj
3-4 ek levendulaméz
50 g szójatejből készült margarin, puha, szinte olvadt állapotban
1 bögre liszt
1 dl hideg víz

kókuszreszelék a díszítéshez

Egy nagy tálban összekeverem a puhára olvadt margarint a mézzel, majd fokozatosan hozzákeverem a fűszereket. Ezután következik a liszt, majd ha a víz, majd egészen addig kevergetem, míg csomómentes nem lesz. A masszát egy kisebb, kerek formába öntöm, melyet előzőleg sütőpapírral béleltem ki és 170 fokon barnára sütöm. Akkor jó, ha kívül egy kissé megpörkölődik, belül pedig omlós. Ha kihűlt, sablont tartok fölé és megszórom kókuszreszelékkel.

Nincsenek megjegyzések: