Magamról

Saját fotó
Ételallergiával indult, relaxációs gyakorlatként folytatódott, szenvedély lett belőle...sütni mindhalálig. Egészségesen, figyelve másokra, főleg azokra, akik eddig azt hitték, le kell mondaniuk valamiről. Mások főznek, ez egy sütős blog :-)!

2013. január 10., csütörtök

BÚÉK- csokoládés mandulás felfújttal


Újévi fogadalmak, koccintások, lencse, malac és újévi poszt a blogon. Kissé hosszú a listám, amivel adós vagyok nektek és magamnak, de mentségemre szolgáljon, Izraelben töltöttem a két ünnep közti napokat, majd a szilvesztert és 2013 első hetét is. Izraelben nincs szilveszter, nincs malac, pezsgő azért akad (de felejthető) helyette van sok finom édes és sós falat, amelyekkel alig tudtam betelni. A receptek később jönnek, előtte egy- még itthon, az ünnepek alatt kikísérletezett- téli finomsággal szeretnék kedveskedni a hóesésben bekuckózó csokiimádóknak. A liszt nyogodt szívvel kihagyható belőle, így a lisztmentes diétát kedvelők is elkészíthetik, az állagából talán veszít egy picit, de az ízéből semmiképpen- ahogy mondani szoktam. Fontos a jó minőségű csoki és az igazi ropogós mandula, így nem olcsó falat, de megéri. Habverőt a kézbe, induljon édesen az év! BÚÉK!



Recept (24 cm-es tortaformához)

20 dkg jó minőségű étcsokoládé (70%)
15 dkg barna nádcukor
4 ek víz
17 dkg vaj vagy margarin feldarabolva
2 dkg őrölt mandula
10 dkg hántolt, szeletelt mandula
3 ek liszt
5 tojás, szétválasztva
késhegynyi sütőpor (nem kötelező)

Kivajazom és kilisztezem a fém tortaformát (akik a lisztet kerülik, használjanak szilikon formát). Egy lábasban alacsony tűzön felolvasztom a kockákra tört csokit. Hozzáadom a cukrot, majd 3 perc melegítés és kevergetés után a vizet is. Ezek után a vaj következik, amit olvadásig kevergetek benne, majd az egész masszát leveszem a tűzről. Hozzáadom a sütőport, a lisztet és a kétféle mandulát. Alaposan elkeverem, majd pont annyi időre félreteszem hidegre (hűtőszekrény vagy télen ablakpárkány :-)) míg a tojásokat előkészítem és a sütőt felmelegítem 180 fokra. Az 5 db tojást szétválasztom fehérjére és sárgájára, majd a fehérjéből olyan kemény habot verek, ami a tálat fejjel lefelé fordítva sem csúszik ki belőle. A kihűlt masszához keverem a sárgákat, majd nagyon óvatosan evőkanlnyi adagonként a fejérjét is elkeverem benne. Óvatosan beleöntöm a formába, a tetejét elsimítgatom, majd 180 fokon kívül roppanósra, belül olvadósra sütöm. Nyugalom a repedezés teljesen normális, sőt! Ha kihűlt, porcukorral díszítem a tetejét. 


Nincsenek megjegyzések: