Újévi fogadalmak, koccintások, lencse, malac és újévi poszt a blogon. Kissé hosszú a listám, amivel adós vagyok nektek és magamnak, de mentségemre szolgáljon, Izraelben töltöttem a két ünnep közti napokat, majd a szilvesztert és 2013 első hetét is. Izraelben nincs szilveszter, nincs malac, pezsgő azért akad (de felejthető) helyette van sok finom édes és sós falat, amelyekkel alig tudtam betelni. A receptek később jönnek, előtte egy- még itthon, az ünnepek alatt kikísérletezett- téli finomsággal szeretnék kedveskedni a hóesésben bekuckózó csokiimádóknak. A liszt nyogodt szívvel kihagyható belőle, így a lisztmentes diétát kedvelők is elkészíthetik, az állagából talán veszít egy picit, de az ízéből semmiképpen- ahogy mondani szoktam. Fontos a jó minőségű csoki és az igazi ropogós mandula, így nem olcsó falat, de megéri. Habverőt a kézbe, induljon édesen az év! BÚÉK!
Recept (24 cm-es tortaformához)
20 dkg jó minőségű étcsokoládé (70%)
15 dkg barna nádcukor
4 ek víz
17 dkg vaj vagy margarin feldarabolva
2 dkg őrölt mandula
10 dkg hántolt, szeletelt mandula
3 ek liszt
5 tojás, szétválasztva
késhegynyi sütőpor (nem kötelező)
Kivajazom és kilisztezem a fém tortaformát (akik a lisztet kerülik, használjanak szilikon formát). Egy lábasban alacsony tűzön felolvasztom a kockákra tört csokit. Hozzáadom a cukrot, majd 3 perc melegítés és kevergetés után a vizet is. Ezek után a vaj következik, amit olvadásig kevergetek benne, majd az egész masszát leveszem a tűzről. Hozzáadom a sütőport, a lisztet és a kétféle mandulát. Alaposan elkeverem, majd pont annyi időre félreteszem hidegre (hűtőszekrény vagy télen ablakpárkány :-)) míg a tojásokat előkészítem és a sütőt felmelegítem 180 fokra. Az 5 db tojást szétválasztom fehérjére és sárgájára, majd a fehérjéből olyan kemény habot verek, ami a tálat fejjel lefelé fordítva sem csúszik ki belőle. A kihűlt masszához keverem a sárgákat, majd nagyon óvatosan evőkanlnyi adagonként a fejérjét is elkeverem benne. Óvatosan beleöntöm a formába, a tetejét elsimítgatom, majd 180 fokon kívül roppanósra, belül olvadósra sütöm. Nyugalom a repedezés teljesen normális, sőt! Ha kihűlt, porcukorral díszítem a tetejét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése