Magamról

Saját fotó
Ételallergiával indult, relaxációs gyakorlatként folytatódott, szenvedély lett belőle...sütni mindhalálig. Egészségesen, figyelve másokra, főleg azokra, akik eddig azt hitték, le kell mondaniuk valamiről. Mások főznek, ez egy sütős blog :-)!

2013. január 29., kedd

Rétes variációk ínyenceknek- "Kérsz másodikat?"


Imádok enni, azt hiszem ez már kiderült rólam...de a nagy adagokkal bajban vagyok, egy féle ételből egyszerre sokat sosem tudok enni, sőt az előétel- leves- főétel- desszert sort se nekem találták ki. Így aztán bevett szokásom, hogy levest és sütit csinálok vacsorára, főleg így télen. A leves után szoktam feltenni itthon a kérdést: "kérsz másodikat?". Ha igen, akkor jöhet az édesség. Leves receptet kereshettek bárhol, a leves utáni rétesre viszont itt van mindjárt két formabontó példa is. Hamis gulyást követett az egyik, bablevest a másik, de igazából teljesen mindegy, hogy mi előtt és után következtek, a lényeg, hogy istenien sikerültek. A meggy adott volt a fagyasztóban, a többi pedig télen is könnyen és jórészt olcsón beszerezhető. A narancsos krém laktózmentesen, a gasztenyés tejmentesen is kivitelezhető!

UI: Aki még egy réteslapos rétes elkészítéséhez is lustának érzi magát, az pedig görgessen vissza egy régebbi "hamis" réteses receptemhez!





Recept:

Tészta

1 cs réteslap
2 dl étolaj

Krém variációk

A) gesztenyés krém 

1 cs fagyasztott gesztenyepüré
1 ek rum
2 marék magozott megy 
1 cs vaníliás cukor
3 tojásfehérje

B) narancsos-meggyes-diós krém


3 nagy édes narancs frissen facsart leve (rostok nélkül)
200 gr cukor
6 tojás
1 ek szárított bio citromhéj
112 gr kockázott vaj (nálam laktózmentes)
2 marék magozott meggy
1 nagy marék darált dió

A narancskrém elkészítését már korábban leírtam, itt található! A narancsos rétes elkészítéséhez először a narancskrémet készítem el, majd óvatosan beleforgatom a diót és a meggyet, voilá: készen is van. 
A gesztenyés változatnál a felolvasztott gesztenyepürét nagylyukú reszelőn lereszelem. Rálocsolom a rumot, megszórom vaníliás cukorral és alaposan összekeverem. Ezt követően a tojásfehérjét felverem, majd óvatosan beleforgatom a gesztenyés masszát, legjobb akkor, ha kanalanként haladok. Végül jöhetnek a meggyszemek, óvatosan, 3-4 darabonként, hogy ne törjem meg a habos állagot.

Ha készen van a krém (bármelyik is legyen az) akkor következhet a réteslapok megtöltése. A konyhapultra enyhén vizes, tiszta konyharuhát terítek. Erre rakom kiterítve az első réteslapot, enyhén megnyomkodom, hogy felvegyen egy kis vizet, majd megkenem olajjal. Rárakom a következő réteslapot, hogy összetapadjanak. Ha vastagabb falú sütit szeretnék (hígabb tölteléknél érdemes ezzel operálni) akkor megismétlem a műveletet, azaz még egy olaj és réteslap réteg következik. A legfelső lapot is megkenem olajjal, majd elegyengetem raja a tölteléket úgy, hogy a két végén hagyok 4-4cm üres részt. Ha elegyengettem a tölteléket, akkor a konyharuhát segítségül véve felgöngyölítem vagy behajtogatom a lapokat, úgy, hogy 2-3cm-re fedjék egymást. A végeket összecsippentem és visszahajtom/visszagyűröm, majd a kész rétesrúd tetejét is megkenem olajjal. Sütőpapírral bélelt tepsiben addig sütöm, míg ropogós nem lesz a külseje.(Kb 170 fokon 10 perc)


Nincsenek megjegyzések: