Imádok enni, azt hiszem ez már kiderült rólam...de a nagy adagokkal bajban vagyok, egy féle ételből egyszerre sokat sosem tudok enni, sőt az előétel- leves- főétel- desszert sort se nekem találták ki. Így aztán bevett szokásom, hogy levest és sütit csinálok vacsorára, főleg így télen. A leves után szoktam feltenni itthon a kérdést: "kérsz másodikat?". Ha igen, akkor jöhet az édesség. Leves receptet kereshettek bárhol, a leves utáni rétesre viszont itt van mindjárt két formabontó példa is. Hamis gulyást követett az egyik, bablevest a másik, de igazából teljesen mindegy, hogy mi előtt és után következtek, a lényeg, hogy istenien sikerültek. A meggy adott volt a fagyasztóban, a többi pedig télen is könnyen és jórészt olcsón beszerezhető. A narancsos krém laktózmentesen, a gasztenyés tejmentesen is kivitelezhető!
UI: Aki még egy réteslapos rétes elkészítéséhez is lustának érzi magát, az pedig görgessen vissza egy régebbi "hamis" réteses receptemhez!
Recept:
Tészta
1 cs réteslap
2 dl étolaj
Krém variációk
A) gesztenyés krém
1 cs fagyasztott gesztenyepüré
1 ek rum
2 marék magozott megy
1 cs vaníliás cukor
3 tojásfehérje
B) narancsos-meggyes-diós krém
3 nagy édes narancs frissen facsart leve (rostok nélkül)
200 gr cukor
6 tojás
1 ek szárított bio citromhéj
112 gr kockázott vaj (nálam laktózmentes)
2 marék magozott meggy
1 nagy marék darált dió
A narancskrém elkészítését már korábban leírtam, itt található! A narancsos rétes elkészítéséhez először a narancskrémet készítem el, majd óvatosan beleforgatom a diót és a meggyet, voilá: készen is van.
A gesztenyés változatnál a felolvasztott gesztenyepürét nagylyukú reszelőn lereszelem. Rálocsolom a rumot, megszórom vaníliás cukorral és alaposan összekeverem. Ezt követően a tojásfehérjét felverem, majd óvatosan beleforgatom a gesztenyés masszát, legjobb akkor, ha kanalanként haladok. Végül jöhetnek a meggyszemek, óvatosan, 3-4 darabonként, hogy ne törjem meg a habos állagot.
Ha készen van a krém (bármelyik is legyen az) akkor következhet a réteslapok megtöltése. A konyhapultra enyhén vizes, tiszta konyharuhát terítek. Erre rakom kiterítve az első réteslapot, enyhén megnyomkodom, hogy felvegyen egy kis vizet, majd megkenem olajjal. Rárakom a következő réteslapot, hogy összetapadjanak. Ha vastagabb falú sütit szeretnék (hígabb tölteléknél érdemes ezzel operálni) akkor megismétlem a műveletet, azaz még egy olaj és réteslap réteg következik. A legfelső lapot is megkenem olajjal, majd elegyengetem raja a tölteléket úgy, hogy a két végén hagyok 4-4cm üres részt. Ha elegyengettem a tölteléket, akkor a konyharuhát segítségül véve felgöngyölítem vagy behajtogatom a lapokat, úgy, hogy 2-3cm-re fedjék egymást. A végeket összecsippentem és visszahajtom/visszagyűröm, majd a kész rétesrúd tetejét is megkenem olajjal. Sütőpapírral bélelt tepsiben addig sütöm, míg ropogós nem lesz a külseje.(Kb 170 fokon 10 perc)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése