Magamról

Saját fotó
Ételallergiával indult, relaxációs gyakorlatként folytatódott, szenvedély lett belőle...sütni mindhalálig. Egészségesen, figyelve másokra, főleg azokra, akik eddig azt hitték, le kell mondaniuk valamiről. Mások főznek, ez egy sütős blog :-)!

2013. március 26., kedd

Budapesti piacok vol.1: Szimpla

Ez a poszt egy sorozat első darabja, szeretnék redszert csinálni belőle, mert fontosnak tartom, hogy ételérzékeny vagy csak szimplán sütésmániás olvasóim tudják merre hány lépés, ami a budapesti piacokat illeti. Tervbe vettem vidéki kínálatok megvizslatását is, de egyelőre a tavasznak csúnyán elletmondó, hóviharos időjárás miatt maradok a lakhelyem környékén.
Téved, aki azt gondolja, csak azok járnak piacra, akik főznek. Mi ételérzékenyek/sütésfanatikusok sokat járunk piacra, mert frissebb, egészségesebb, autentikusabb és nem utolsó sorban szezonálisabb összetevőkből szeretünk gazdálkodni. Ugye jól mondom?
 
Hely:
 
Az első állomásom a Szimpla termelői piac, ami alig egy éves kezdeményezés és mára szépen kiforrota magát. (Bővebb info itt: https://www.facebook.com/#!/SzimplaPiac) A hely eleve garantálja a sikert, mert a legendás romkocsmát csak az nem ismeri, aki nem akarja: legyen szó Lonely Planetet bújó túristákról, belvárosi biciklis vagányokról, vagy bábszinházat kedvelő családokról, szórakozni vágyó, környékbeli irodistákról...
Tehát a helyszín pipa, nyerő, a környéken vasárnap lehet parkolni is, az udvar zárt, le lehet ülni kávézni vásárlás közben.
 
Kínálat:
 
Tejtermékek:
Laktózérzékeny lévén, a sajtok bőséges kínálatát mellőztem. Akinél nem ilyen para a helyzet, mint nálam, az kecskesajttal próbálkozhat (saját felelősségre), ebből medvehagymás, lilhagymás, natúr és borsos változatot is láttam. Anyukám kedvence a a szilvás házijoghurt és a zsíros házitej, barátnőm pedig a parenyica típusú tekercsekért van oda. A vajat sokan hiányolják a kínálatból, hahó kofák, itt a "piaci rés" :-)!
Húsfélék:
Füstöltáru, azaz kolbászok, sonkák, szalámik találhatók, nyers hús a hely adottságai miatt nem. Aki kóstolni szeretne a kezdje a sokákkal és haladjon a fűszeres rudak felé, hogy ne terhelje agyon az ízlelőbimbóit :-)
Pékáru:
Tönköly és teljes kiőrlésű kiflik, magos zsemlék, batyuk túróval és gyümölccsel, mi szem-száj ingere...egy baj van velük, hamar elfogynak. Recept ellesésére nem alkalmasak, nem nagy durranás, na.
 
Gyümölcsök, zöldségek:
Sütés szempontjából télen az alma és a csonthéjasok lebegtek a szemeim előtt. Csudaszép dióval és harsogóan ropogós almával találkoztam, relatív normális áron, de árakról majd később. Ha nyáron látogat ki az ember lánya, akkor persze roskadásig van mindenféle frisebbnél frissebb piros bogyósokkal, érdemes kóstolni, a legtöbb kofa nem bánja, sőt! A zöldségek közül a kissé fonnyadtabb répát olcsóbban adják az árusok, ez megfőzve quiche-be kiváló töltet lehet. Káposztás réteshez is akad alapanyag bőven.
 
 
Tartós élelmiszerek:
A lekvár és méz választék figyelemreméltó, a kedvencem a marcipános almalekvár és az elmaradhatatlan levendulaméz. Találkoztam barackos-fahéjas-rozmaringos csatnival, sőt a medvegahagyma pesto és a zöldséglekvár is a kosaramban landolt. Zakuszka, ajvár, hagymalekvár...folytathatnám a sort, de minek! Végig kell kóstolni mindet! Vegáknak és laktózérzékenyeknek ez a szekció kötelező, hiszen csupa olyat tartalmaz, ami biztosan nem árthat és remekül lehet vele édes és sós sütiket töltögetni vagy lelocsolni.
Recept pl itt.

 
Árak:
1 kg dió: 1300 ft
1 üveg kb 300 g bio lekvár: 800 Ft
1 üveg kb 300 g zöldségpesto/ajvár: 500 Ft
1 üveg joghurt kb 500ml: 450 Ft
 
Összességében ez egy jó kis piac, egy óra alatt bőven bejárható még a későnkelők is találnak maguknak ezt-azt. Érdemes vásárlás után teázni egyet, élvezni a hely előnyeit, vagy tenni egy sétát a közeli utcák régi épületei közt. Kosárral jó menni, mert az itt kapható üveges finomságok bizony lehúznának egy vászonszatyrot. Egy kis tumultusra azért lehet számítani, főleg ha 11h magasságában érkezünk.
 
 
 

Nincsenek megjegyzések: