Ez a család nem szereti a rántotthúst. A krumpliért sincs oda. Hát még a vajas süteményekért. Pfujj. Az aztán már tényleg felháborító volna, méghogy tömény cukros-vajas-ragadós masszából készülő édesség...na neee! Ha Ti is kiszörnyülködtétek magatokat, akkor prezentálnám mi volt a szombat(késő!!!)esti menü Activityzés mellé: rántott csirkemell, krumplipüré, csalamádé és persze egy retro édesség: gesztenyerolád. Igen, vajjal, sok cukorral, mint anno a Jégbüfében. Szóval szabályt szegtünk, törvényt bontottunk, ízlett, bizonyított és marad. Marad a kedvenc édességek listáján. Tényleg nem lehet rossz, ha Pubi (aki alapból nem is szereti a gesztenyét) szívesen elvitt két szeletet útravalónak. Harminc perc alatt készül el. A sütőt sem kell bekapcsolni hozzá. Szép is, finom is.Tessékkéremszépen.
ui: ez egy teljesen vegán desszert is lehet, ha valaki szójamargarinnal dolgozik, mert még tojás sem kell hozzá!
Recept (kb 10 szelethez)
Massza
50 dkg gesztenyemassza
5 dkg darált háztartási keksz
3-4 ek citromlé vagy rum
olaj a kenéshez
Töltelék
12 dkg vaj v margarin (nálam laktózmentes vaj)
12 dkg porcukor
3-4 ek citromlé vagy rum
10 dkg darált háztartási keksz
Máz
10 dkg étcsokoládé
2-3 ek étolaj
szeletelt mandula
A gesztenyemasszát egy tálban összekeverem a keksszel és a citromlével, cipóformájúra gyurmázom, majd félreteszem hűvös helyre. Hidegre kerül majd a ragacsos vaj-porcukor-citromlé-keksz keverék is, amit szépen összekeverve félreteszek, míg megágyazok neki. Egy sütőpapírt a gyúródeszkára fektetek, megkenem olajjal, egy másikat meg a kezem ügyébe készítek. Az olajozott papírra rakom a cipóformájú masszát és picit beolajozott tenyérrel elegyengetem, lenyomkodom. Ráteszem a másik sütőpapírt és sodrófával simára sodrom, a lényeg, hogy kevesebb, mint 1cm vastagsűgúra nyújtsam. Ha ez megtörtént, jöhet a vajas töltelék. Egy habkártyával vagy széles pengéjű késsel a gesztenyés masszára simítom, majd a sütőpapír másik felét használva (nehogy a fehér rész gesztenyés legyen) megismétlem a sodrófás műveletet. Ha mindez kész, akkor jöhet a felgöngyölítés. Piskótatekercshez hasonlóan először picit lököm, majd óvatosan lehúzok egy pici papírt és így tovább, míg teljesen felnem görgetem. Ha kész a rolád, akkor a két végét melegvízbe mártott késsel szépen levágom úgy, hogy egyenes legyen. Ezután jöhet a csokimáz. Mikróba teszem a felkockázott csokit úgy, hogy olajat öntök rá. Kb 800w-on 2 perc után simára keverhető. A sima, fényes folyékony csokit óvatosan a roládra öntöm, majd hagyom egy egészen picit megszilárdulni, mielőtt megszórom a mandulával (nehogy a mandulák leperegjenek, magukkal rántva a csokit). Hidegre teszem, mire a csoki megdermed rajta, addigra a belseje is tökéletesen összeérik.Jéghidegen tálalom, meleg vízbe mártott széles pengéjű késsel szeletelem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése