Magamról

Saját fotó
Ételallergiával indult, relaxációs gyakorlatként folytatódott, szenvedély lett belőle...sütni mindhalálig. Egészségesen, figyelve másokra, főleg azokra, akik eddig azt hitték, le kell mondaniuk valamiről. Mások főznek, ez egy sütős blog :-)!

2013. március 17., vasárnap

Gesztenyerolád, úgy mint anno

Ez a család nem szereti a rántotthúst. A krumpliért sincs oda. Hát még a vajas süteményekért. Pfujj. Az aztán már tényleg felháborító volna, méghogy tömény cukros-vajas-ragadós masszából készülő édesség...na neee! Ha Ti is kiszörnyülködtétek magatokat, akkor prezentálnám mi volt a szombat(késő!!!)esti menü Activityzés mellé: rántott csirkemell, krumplipüré, csalamádé és persze egy retro édesség: gesztenyerolád. Igen, vajjal, sok cukorral, mint anno a Jégbüfében. Szóval szabályt szegtünk, törvényt bontottunk, ízlett, bizonyított és marad. Marad a kedvenc édességek listáján. Tényleg nem lehet rossz, ha Pubi (aki alapból nem is szereti  a gesztenyét) szívesen elvitt két szeletet útravalónak. Harminc perc alatt készül el. A sütőt sem kell bekapcsolni hozzá. Szép is, finom is.Tessékkéremszépen.
 
ui: ez egy teljesen vegán desszert is lehet, ha valaki szójamargarinnal dolgozik, mert még tojás sem kell hozzá!


 
Recept (kb 10 szelethez)
 
Massza
 
50 dkg gesztenyemassza
5 dkg darált háztartási keksz
3-4 ek citromlé vagy rum
olaj a kenéshez
 
Töltelék
 
12 dkg vaj v margarin (nálam laktózmentes vaj)
12 dkg porcukor
3-4 ek citromlé vagy rum
10 dkg darált háztartási keksz
 
Máz
 
10 dkg étcsokoládé
2-3 ek étolaj
szeletelt mandula
 
A gesztenyemasszát egy tálban összekeverem a keksszel és a citromlével, cipóformájúra gyurmázom, majd félreteszem hűvös helyre. Hidegre kerül majd a ragacsos vaj-porcukor-citromlé-keksz keverék is, amit szépen összekeverve félreteszek, míg megágyazok neki. Egy sütőpapírt a gyúródeszkára fektetek, megkenem olajjal, egy másikat meg a kezem ügyébe készítek. Az olajozott papírra rakom a cipóformájú masszát és picit beolajozott tenyérrel elegyengetem, lenyomkodom. Ráteszem a másik sütőpapírt és sodrófával simára sodrom, a lényeg, hogy kevesebb, mint 1cm vastagsűgúra nyújtsam. Ha ez megtörtént, jöhet a vajas töltelék. Egy habkártyával vagy széles pengéjű késsel a gesztenyés masszára simítom, majd a sütőpapír másik felét használva (nehogy a fehér rész gesztenyés legyen) megismétlem a sodrófás műveletet. Ha mindez kész, akkor jöhet a felgöngyölítés. Piskótatekercshez hasonlóan először picit lököm, majd óvatosan lehúzok egy pici papírt és így tovább, míg teljesen felnem görgetem. Ha kész a rolád, akkor a két végét melegvízbe mártott késsel szépen levágom úgy, hogy egyenes legyen. Ezután jöhet a csokimáz. Mikróba teszem a felkockázott csokit úgy, hogy olajat öntök rá. Kb 800w-on 2 perc után simára keverhető. A sima, fényes folyékony csokit óvatosan a roládra öntöm, majd hagyom egy egészen picit megszilárdulni, mielőtt megszórom a mandulával (nehogy a mandulák leperegjenek, magukkal rántva a csokit). Hidegre teszem, mire a csoki megdermed rajta, addigra a belseje is tökéletesen összeérik.Jéghidegen tálalom, meleg vízbe mártott széles pengéjű késsel szeletelem.
 


Nincsenek megjegyzések: