Régen sokat fesztiváloztam. Nem, nem önfeledten, tiszta tornacipőben, kisfröccsel a kezemben (bár pukkant néhány rozália így is...volt főnökeimnek üzenem: munkaidőn kívül!!) hanem koszosan, állandóan csipogó blekberivel a kézben, időjárásjelentést és ledfalat és széljárást meg óriáslufikat figyelve. Ügyféllel mosolyogva, hányó fiatalokon segítve, zenétől zsongó fejjel, 2h alvástól zsibbadt szemekkel...egyszóval munkával telt a fesztiválszezon. Úgy éreztem rengeteg dolgot hagyok ki, hiszen a munka mellett szinte lehetetlen volt minden színpadot, minden helyszínt meglátogatni és kiélvezni. Most már öreg vagyok:-). Meg szabadúszó. Van időm. Bár a karszalagomon még "guest" van és nem "visitor" a fesztivál számomra már csak "játék". Ebben az évben Sopronban arról is leszoktam, hogy figyeljem a színpadfedéseket, amivel a feltámadó szél játszik, vagy hogy útbaigazítsam az eltévedt holland gimiseket. Egyszerűen csak szórakozni megyek és szétnézni. A helyszínek mindegyikét most sem sikerült bejárni, mert a rozáliák gyorsabban pukkantak, mint ahogy a lábunk vitt, de valamire rájöttem: volt egy dolog amit mindig kihagytam. Ez pedig az étel. Ugyanis bármilyen fáradt is voltam, bármennyire is szétestem, inkább a csomagomba tartalékolt kekszen és bébiételen éltem, mintsem beleegyek a fesztiválos kajákba. Drágák, rossz minőségűek, kosz és zaj van nekem az evéshez...és persze nem is túl változatosak, így nem izgatták annyira a fantáziámat. Ami viszont érdekelt mindig, de a tejföl miatt ki kellett hagynom: a töki pompos, pompos vagy kenyérlángos, kinek hogy tetszik. Hát idén elkészítettem. Itthon, a teraszon, fesztiválos zene hallgatása mellett, mert egy kis rákendról sosem árt :-) Megfelelő fesztiválzene hozzá: http://www.youtube.com/watch?v=O7vAmAFuBow A receptet Nyulinak ajánlom, aki a fesztiválos ételek és úgy általában a fesztiválos zenék nagy rajongója!
Recept:
Tészta
1 tasak instant élesztő
400 gr liszt
1 tk só
1 tk cukor
1 tk fokhagyma granulátum
4 ek olaj
3dl meleg víz
Feltét
4-5 ek növényi margarin
1 ek libazsír
1 tk só
180 gr túró (nálam laktózmentes)
180 gr reszelt füstölt sajt (nálam laktózmentes)
1 csokor friss petrezselyem
1 fej lilahagyma
1 fej vöröshagyma
1 californiai paprika
1 tk fokhagyma granulátum
1 tk só
A tészta elkészítésével kezdem, mivel amíg az megkel, addig el is készülhet a feltét. A lisztet, a sót, a cukrot, a száraz élesztőt és a fokhagyma granulátumot összekeverem egy nagy tálban. A meleg vizet összekeverem az olajjal, majd a lisztes keverék közepébe öntöm. Jól összedolgozom, óvatosan gyurmázva (érdemes kézzel és nem géppel) míg rugalmas tésztát nem kapok. Ha kevésnek tűnik a folyadék, inkább még egy kis olajat adok hozzá és nem vizet. Amint készen van, letakarom konyharuhával és meleg helyen hagyom kelni kb a másfélszeresére. Közben elkészítem a feltétet.
Összeaprítom a hagymákat, a petrezselymet és a paprikát is, majd a túróhoz forgatom őket.Hozzáadom a reszelt sajt felét is. Enyhén megolvasztom a zsírt és a margarint, majd rálocsolom a keverékre és elkeverem benne, de egy kanálnyit megtartok belőle.
A megkelt tésztát kb 1 cm vastagságúra nyújtom, lisztezett gyúródeszkán, majd feltekerem a sodrófára és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetem óvatosan. Ha szabálytalan a széle semmi baj, nem kell levágni, csak visszanyomkodni. Óvatosan megszurkálom villával és megkenegetem a túrós keverékkel, megszórom a maradék sajttal. A megtartott egy kanál olvadt zsiradékkal meglocsolgatom a széleit, ahol szárazabbra sülhetne és 200 fokon nagyjából fél óráig addig sütöm, míg a californiai paprikák széle meg nem feketedik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése