Magamról

Saját fotó
Ételallergiával indult, relaxációs gyakorlatként folytatódott, szenvedély lett belőle...sütni mindhalálig. Egészségesen, figyelve másokra, főleg azokra, akik eddig azt hitték, le kell mondaniuk valamiről. Mások főznek, ez egy sütős blog :-)!

2012. február 11., szombat

Hab a tortán, kókusz a köbön

Sosem hagynak békén sütés közben. Pedig frászt kapok a "tegyél még bele egy kis..." kezdetű mondatoktól. Így van ez a kókuszreszelékkel is, nálunk ipari mennyiségben fogy. Most is több került a tésztába, mint amennyi kellett volna (szerintem) de a függőség már csak ilyen...
A kókuszos kevert tésztámból a teljes család, baráti kör és minden jelenlegi ill. régi kolléga evett már, de még nem találkoztam olyannal, akinek ne ízlett volna ez a könnyű sütemény. Egyik nap kakaós változatot készítettem és egy kevéske savanykás almaszósszal fejeltem meg. A többi már csak hab a tortán...Íme a torta kezdőknek, kókuszfüggőknek és laktózérzékenyeknek.




Recept:

Tészta

kb 50g vaj vagy margarin
1 bögre liszt
1/2 zacskó kókuszreszelék
1 bögre cukor
1/4 bögre olaj
1/4 bögre víz vagy fele-fele arányban víz és tej
3-4ek. cukrozatlan kakaópor
2 tojás
1/2 zacskó sütőpor

Feltét

1 bögre almaszósz vagy 3 nagyobb alma pürére turmixolva kevéske nádcukorral és citromlével
1 dl növényi habtejszín

A cukrot a tojásokkal és a vajjal/margarinnal simára keverem. Egy másik tálban összekeverem a kókuszreszeléket és a lisztet a kakaóporral és a sütőporral, a por közepébe mélyedést vájok, ide öntöm a tojásos keveréket és az olajat. Az egészet összekeverem, majd óvatosan addig higítom vízzel (vagy fele-fele arányban vízzel és tejjel) míg fényes, híg masszát nem kapok. A masszát egy kb. 26 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt formába öntöm és légkeveréses sütőben 170 fokon 20 perc alatt készre sütöm. A legjobb, ha a tészta belseje enyhén nedves marad, de semmiképpen sem nyers! Ez a tészta önmagában is nagyon finom, felszeletelve vagy felkockázva kellemes vendégváró falat. Tortává a gyümölcs és a hab teszi.

Amíg sül a tészta elkészítem a feltétet. A növényi tejszínt olyan keményre verem robotgéppel, hogy a megfordított tálból se csöppenjen ki. Ha van kész almaszószom kimérek belőle egy bögrével, ha nincs, akkor 3 almát összeturmixolok 1-2 ek. nádcukorral és 2-3 ek. citromlével.
Ha kisült a tészta, kiemelem a formából a papír széleinél fogva és rácson hagyom kihűlni. Ha kihűlt, megkenem az almaszósszal, majd elegyengetem rajta a keményre vert tejszínhabot. Habkártyával vagy spatulával durva hullámokat készítek a tetejére, végül kevéske cukrozatlan kakaóporral szórom meg.



Nincsenek megjegyzések: