Sosem hagynak békén sütés közben. Pedig frászt kapok a "tegyél még bele egy kis..." kezdetű mondatoktól. Így van ez a kókuszreszelékkel is, nálunk ipari mennyiségben fogy. Most is több került a tésztába, mint amennyi kellett volna (szerintem) de a függőség már csak ilyen...
A kókuszos kevert tésztámból a teljes család, baráti kör és minden jelenlegi ill. régi kolléga evett már, de még nem találkoztam olyannal, akinek ne ízlett volna ez a könnyű sütemény. Egyik nap kakaós változatot készítettem és egy kevéske savanykás almaszósszal fejeltem meg. A többi már csak hab a tortán...Íme a torta kezdőknek, kókuszfüggőknek és laktózérzékenyeknek.
Recept:
Tészta
kb 50g vaj vagy margarin
1 bögre liszt
1/2 zacskó kókuszreszelék
1 bögre cukor
1/4 bögre olaj
1/4 bögre víz vagy fele-fele arányban víz és tej
3-4ek. cukrozatlan kakaópor
2 tojás
1/2 zacskó sütőpor
Feltét
1 bögre almaszósz vagy 3 nagyobb alma pürére turmixolva kevéske nádcukorral és citromlével
1 dl növényi habtejszín
A cukrot a tojásokkal és a vajjal/margarinnal simára keverem. Egy másik tálban összekeverem a kókuszreszeléket és a lisztet a kakaóporral és a sütőporral, a por közepébe mélyedést vájok, ide öntöm a tojásos keveréket és az olajat. Az egészet összekeverem, majd óvatosan addig higítom vízzel (vagy fele-fele arányban vízzel és tejjel) míg fényes, híg masszát nem kapok. A masszát egy kb. 26 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt formába öntöm és légkeveréses sütőben 170 fokon 20 perc alatt készre sütöm. A legjobb, ha a tészta belseje enyhén nedves marad, de semmiképpen sem nyers! Ez a tészta önmagában is nagyon finom, felszeletelve vagy felkockázva kellemes vendégváró falat. Tortává a gyümölcs és a hab teszi.
Amíg sül a tészta elkészítem a feltétet. A növényi tejszínt olyan keményre verem robotgéppel, hogy a megfordított tálból se csöppenjen ki. Ha van kész almaszószom kimérek belőle egy bögrével, ha nincs, akkor 3 almát összeturmixolok 1-2 ek. nádcukorral és 2-3 ek. citromlével.
Ha kisült a tészta, kiemelem a formából a papír széleinél fogva és rácson hagyom kihűlni. Ha kihűlt, megkenem az almaszósszal, majd elegyengetem rajta a keményre vert tejszínhabot. Habkártyával vagy spatulával durva hullámokat készítek a tetejére, végül kevéske cukrozatlan kakaóporral szórom meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése