Magamról

Saját fotó
Ételallergiával indult, relaxációs gyakorlatként folytatódott, szenvedély lett belőle...sütni mindhalálig. Egészségesen, figyelve másokra, főleg azokra, akik eddig azt hitték, le kell mondaniuk valamiről. Mások főznek, ez egy sütős blog :-)!

2012. június 7., csütörtök

Búcsúztatom az eperszezont- epres flan tarte

Az eperszezon lassan végéhez közeledik, én pedig a legfinomabb falatot hagyom utoljára, jó magyar szokás szerint. Ez az epres tortácska minden ízében a nyarat idézi, habkönnyű és ropogós egyben. Sietős napokon elég csak a tölteléket  elkészíteni- így kiváló pohárkrémmel kínálhatunk bárkit, ráérősebb hétvégeken pedig alátehetjük ezt a bizonyos flan tésztát is, tarte, azaz tortácska formájában. A flan bármilyen édes töltelékkel kiváló, hűtőben 4 napig, fagyasztóban 3 hónapig eltartható, a kisütött verzó cellofán zacskóban pedig 2-3 napot is túlél, mondom ezt a hozzám hasonlóan túl sok tésztát bekeverő háziasszonykáknak.


Recept

Krém

180 gr sovány túró (nálam laktózmentes)
100 gr tejföl vagy joghurt ízlés szerint (nálam laktózmentes)
2 nagy marék eper megtisztítva, darabolva
1 csomag vaníliás cukor
ízlés szerint friss mentalevél

Tészta

250 gr liszt
125 gr puha vaj vagy margarin (nálam laktózmentes)
1 tojás
1 púpozott ek. cukor
1/2 tk. só
40 ml hideg tej vagy víz

Elsőként a tésztát gyúrom be. Egy tálban összekeverem a lisztet, a cukrot és a sót, majd rákockázom a vajat és ráütöm a tojást. Porhanyós tésztát készítek belőle úgy, hogy elmorzsolgatom az ujjbegyeim közt a vajat. A tejet vagy a vizet hozzácsurgatom és rugalmas tésztát gyúrok belőle, cipóformájúra alakítom. Fóliába csomagolva 15 percre a mályhűtőbe teszem. Amíg a tészta a hűvösben pihen, elkészítem a krémet: pengés robotgépbe vagy turmixgépbe teszem az epret a túróval és a joghurttal, hozzáadom a cukrot és magas fokozaton teljesen pépesre keverem. Ha igazán friss ízt akarok elérni, akkor megspékelem 2-3 friss mentalevéllel is. A kész krémet hűtőbe teszem.
Ha lehűlt a tészta, lisztezett gyúródeszkán kb. fél cm vastagságúra nyújtom, de mindenképpen 7-8 centivel nagyobb átmérőjűre, mint a sütőforma, hogy alaposan kibélelhesem. A kinyújtott tésztát a kivajazott-kilisztezett sütőformába egyengetem, a felesleges széleket egy éles késsel óvatosan levágom, vagy végiggörgetem a forma szélén a sodrófámat, hogy maguktól leessenek a nem odaillő részek. A tésztát villával alaposan megszurkálom és beterítem sütőpapírral, majd riszt/babot szórok rá, hogy vakra süthessem. A 180 fokra előmelegített sütőbe teszem kb 10 percre, majd leveszem róla a felhólyagosodást gátló nehezékként szogáló rizst és sütőpapír nélkül újabb 10 perc alatt aranybarnára sütöm. (A vakra sütés részletes leírása itt található!)
Ha a tészta kihűlt, óvatosan beleöntöm a hideg, epres túrókrémet és habkártyával elegyengetem a felületét. Eperszemekkel és mentalevéllel díszítem.

Nincsenek megjegyzések: