Az eperszezon lassan végéhez közeledik, én pedig a legfinomabb falatot hagyom utoljára, jó magyar szokás szerint. Ez az epres tortácska minden ízében a nyarat idézi, habkönnyű és ropogós egyben. Sietős napokon elég csak a tölteléket elkészíteni- így kiváló pohárkrémmel kínálhatunk bárkit, ráérősebb hétvégeken pedig alátehetjük ezt a bizonyos flan tésztát is, tarte, azaz tortácska formájában. A flan bármilyen édes töltelékkel kiváló, hűtőben 4 napig, fagyasztóban 3 hónapig eltartható, a kisütött verzó cellofán zacskóban pedig 2-3 napot is túlél, mondom ezt a hozzám hasonlóan túl sok tésztát bekeverő háziasszonykáknak.
Recept
Krém
180 gr sovány túró (nálam laktózmentes)
100 gr tejföl vagy joghurt ízlés szerint (nálam laktózmentes)
2 nagy marék eper megtisztítva, darabolva
1 csomag vaníliás cukor
ízlés szerint friss mentalevél
Tészta
250 gr liszt
125 gr puha vaj vagy margarin (nálam laktózmentes)
1 tojás
1 púpozott ek. cukor
1/2 tk. só
40 ml hideg tej vagy víz
Elsőként a tésztát gyúrom be. Egy tálban összekeverem a lisztet, a cukrot és a sót, majd rákockázom a vajat és ráütöm a tojást. Porhanyós tésztát készítek belőle úgy, hogy elmorzsolgatom az ujjbegyeim közt a vajat. A tejet vagy a vizet hozzácsurgatom és rugalmas tésztát gyúrok belőle, cipóformájúra alakítom. Fóliába csomagolva 15 percre a mályhűtőbe teszem. Amíg a tészta a hűvösben pihen, elkészítem a krémet: pengés robotgépbe vagy turmixgépbe teszem az epret a túróval és a joghurttal, hozzáadom a cukrot és magas fokozaton teljesen pépesre keverem. Ha igazán friss ízt akarok elérni, akkor megspékelem 2-3 friss mentalevéllel is. A kész krémet hűtőbe teszem.
Ha lehűlt a tészta, lisztezett gyúródeszkán kb. fél cm vastagságúra nyújtom, de mindenképpen 7-8 centivel nagyobb átmérőjűre, mint a sütőforma, hogy alaposan kibélelhesem. A kinyújtott tésztát a kivajazott-kilisztezett sütőformába egyengetem, a felesleges széleket egy éles késsel óvatosan levágom, vagy végiggörgetem a forma szélén a sodrófámat, hogy maguktól leessenek a nem odaillő részek. A tésztát villával alaposan megszurkálom és beterítem sütőpapírral, majd riszt/babot szórok rá, hogy vakra süthessem. A 180 fokra előmelegített sütőbe teszem kb 10 percre, majd leveszem róla a felhólyagosodást gátló nehezékként szogáló rizst és sütőpapír nélkül újabb 10 perc alatt aranybarnára sütöm. (A vakra sütés részletes leírása itt található!)
Ha a tészta kihűlt, óvatosan beleöntöm a hideg, epres túrókrémet és habkártyával elegyengetem a felületét. Eperszemekkel és mentalevéllel díszítem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése