Magamról

Saját fotó
Ételallergiával indult, relaxációs gyakorlatként folytatódott, szenvedély lett belőle...sütni mindhalálig. Egészségesen, figyelve másokra, főleg azokra, akik eddig azt hitték, le kell mondaniuk valamiről. Mások főznek, ez egy sütős blog :-)!

2012. június 11., hétfő

Málnára cseréltem az epret- vasárnapi veszedelem

Ha egy tortácskában málna, túró és csoki is van, abból már nagy baj nem lehet. Ebben a sütiben óriási az összhang a piros-fehér-fekete öszetevők között, az íze pedig olyasmi...nos olyasmi mint egy lányregényben. Majdnem giccsesen tökéletes, vagyis ahogy anyukám mondaná: "persze-persze...narancsszín volt az ég alja, langyos szellő fújt, galambok röppentek fel és mandolin szólt a távolban"...és tényleg! Tojásmentes, laktózmentes és gyümölcsös is. Szeretnék kérni neki egy nagy tapsot, most!



Recept: (18 cm-s formához)

Tészta

180 gr liszt
180 gr vaj vagy margarin (nálam laktózmentes) apró kockákra vágva
180 gr túró (nálam laktózmentes)
1 ek hideg víz
1 tk szárított citromhéj
1 cs vaníliás cukor
2 ek porcukor

Krém és feltét:

1 tábla 70%-os étcsoki 
2 ek. joghurt (nálam laktózmentes)
2 marék megmosott és lecsepegtetett málna
100 ml laktózmentes habtejszín vagy növényi tejszín
1 tk. fahéj
1 cs vaníliás cukor

A tésztát készítem el először: a hozzávalókat a hideg víz kivételével összemorzsolom, majd összegyúrom egy tálban, ezután adom hozzá a vizet, majd cipóformára alakítom és fóliába csomagolva 10-15 percre hűtőbe teszem. Amíg a tészta pihen, elkészítem a habot: az egyik marél megmosott és lecsepegtetett málnát turmixgépbe teszem a csomag vaníliás cukorral és a fahéjjal. Ha egyenletes püré állagúvá változik, akkor beteszem a hűtőbe. Míg pár percet hűl, felverem a habtejszínt 2 ek porcukorral, olyan keményre, hogy a megfordított tálból ne csusszanjon ki. Ha kész a hab, akkor nagyon finom mozdulatokkal belekeverem a málnapürét, így egy kissé folyósabb, de még habos állagú, rózsaszín kérmet kapok. A krémet hűtőbe teszem, a tésztát pedig kiveszem és lisztezett deszkán kinyújtom kb fél cm vastagságúra. A sütőforma mentén kör alakúra szabom egy éles késsel, majd a kivajazott-kilisztezett formába helyezem és 170 fokon fél óra alatt aranybarnára sütöm úgy, hogy a külseje ropogós, a belseje viszont még puha legyen. Miután megsült kiveszem és rácson hagyom kihűlni, ezalatt elkészül a csokikrém.
Az étcsokoládét egy kicsi, de vastag aljú lábasban megolvasztom, majd hozzákanalazom a joghurtot és addig keverem, míg egyenletes, krémes masszát nem kapok. A kihűlt túrós tésztára szabálytalanul felkenem a csokoládét és amíg nem hűlt ki, addig málnaszemekkel díszítem, így kellőképpen beleragadnak a csokiba és nem mozdulnak el, ha kihűlt a massza.
Rövid időre hűtőbe teszem dermedni, majd a málnás habot habzsákba kanalazom és "összepöttyözöm" vele a málnák közti üres részeket. Tálalásig hűtőbe teszem és időben lefényképezem, mielőtt a család ráveti magát. Nagy taps!!

Nincsenek megjegyzések: