Ma váratlan feladatot kaptam: egy kedves barátom szólt, hogy a kimerítő szombati sport és egy kevés, de idegesítő irodai munka után beugrana sütizni. Így megy ez: a sütiimádók meghívatják magukat hozzám.
Nah, gondoltam munkára fel, méghozzá maradékokból. A mai klasszikusan olyan süti lett, ami a "lássuk mi van, abból sütünk" kategóriába sorolható, de gondolom tapasztalatból tudjátok, hogy az ilyen spontán ötletek eredményezik a legjobb recepteket. Aki imádja, ahogy a gyümölcs, a bourbon vanília és a kakaó illata belengi a konyhát, annak kár lenne kihagynia ezt a villámgyors, ínycsiklandó finomságot.
Recept (20 cm átmérőjű formához)
1 bögre liszt
1/2 bögre cukor
1 csomag bourbon vaníliás cukor
1 ek szárított narancshéj
1 kk szódabikarbóna
1 ek kakaópor
10 dkg vaj (nálam laktózmentes)
1/2 bögre gyümölcsjoghurt (nálam laktózmentes erdei gyümölcsös)
1 ek rizstej
1 ek olaj
1 tojás
A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverem. Egy másik tálban elegyítem a lisztet, a szárított narancshéjat, a kakaóport és a szódabikarbónát. A két tál tartalmát alaposan összekeverem és hozzáadom előbb a joghurtot, majd a rizstejet és az olajat is. Ha kész a puding sűrűségű tészta, akkor sütőpapírral bélelt formába öntöm és alaposan megszórom a vegyes erdei gyümölcs keverékkel. A gyümölcsöket nem nyomkodom bele a masszába, sütés közben úgyis megsüllyednek egy picit. 170 fokon, légkeverés mellett fél óra alatt sül meg. Ha kihűlt, vaníliás porcukorral szórom meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése