Magamról

Saját fotó
Ételallergiával indult, relaxációs gyakorlatként folytatódott, szenvedély lett belőle...sütni mindhalálig. Egészségesen, figyelve másokra, főleg azokra, akik eddig azt hitték, le kell mondaniuk valamiről. Mások főznek, ez egy sütős blog :-)!

2012. szeptember 20., csütörtök

Nem alvópóz, nem kutyus, csak simán kiskifli

Imádom a Kifliket, a kiskutyám is ezt a nevet viseli. (Mindjárt beillesztem ide alulra a képét, hogy láthatóvá váljon, milyen egy igazi Kifli...)
Szívem szerint most köménymagosat sütöttem volna így, hogy egyedül vagyok és magamnak sütögetek, de mégsem mertem megkockáztatni. Nálunk ugyanis mindenki viszolyog a köménymagtól (állítólag valamiféle bogárra hasonlít...) és mi van, ha betéved valaki falatozni?! Tehát kihagytam. Van helyette kapor, fokhagyma és só. Tojás viszont nincs, anélkül is remekül összeáll a tészta, ami azért a szívem csücske, mert mindössze 15 percig kell keleszteni. Alaprecept, bármivel turbózható, sőt a só mennyiségének csökkentésével és finom töltelékkel akár édesség is lehet belőle. De ez most sós, kapros, fokhagymás kiskifli, balzsamecettel. Tőlem, nektek, szeretettel.



Recept:

3 bögre liszt
1 zacskó expressz élesztő
1 pohár tejföl (nálam laktózmentes)
10 deka margarin vagy vaj
1 ek só
1 ek szírátott kapor
1/2 ek. szárított fokhagyma
balzsamecet a kenéshez

A lisztet elkeverem a szárított expressz élesztővel és a fűszerekkel, majd hozzámorzsolom a margarint. Porhanyós tésztát gyúrok, ehhez adom a tejfölt, így válik puhává és nyújthatóvá. Négy részre osztom, ezek mindegyikéből kör alakú formát nyújtok. Minden egyes kört 8 cikkelyre vágok és felcsavarom őket kiflivé. A felcsavart kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem, majd így kelesztem 15 percig meleg helyen. Ha megkeltek megkenem őket balzsamecettel, majd forró sutőben 20p alatt aranybarnára sütöm.  A balzsamecettől kissé barna lesz, de ez nem jelenti azt, hogy megégett. Balzsamecet helyett természetesen lehet tojással is dolgozni, de ez most egy tojásmentes verzió.



Nincsenek megjegyzések: