Imádom a Kifliket, a kiskutyám is ezt a nevet viseli. (Mindjárt beillesztem ide alulra a képét, hogy láthatóvá váljon, milyen egy igazi Kifli...)
Szívem szerint most köménymagosat sütöttem volna így, hogy egyedül vagyok és magamnak sütögetek, de mégsem mertem megkockáztatni. Nálunk ugyanis mindenki viszolyog a köménymagtól (állítólag valamiféle bogárra hasonlít...) és mi van, ha betéved valaki falatozni?! Tehát kihagytam. Van helyette kapor, fokhagyma és só. Tojás viszont nincs, anélkül is remekül összeáll a tészta, ami azért a szívem csücske, mert mindössze 15 percig kell keleszteni. Alaprecept, bármivel turbózható, sőt a só mennyiségének csökkentésével és finom töltelékkel akár édesség is lehet belőle. De ez most sós, kapros, fokhagymás kiskifli, balzsamecettel. Tőlem, nektek, szeretettel.
Recept:
3 bögre liszt
1 zacskó expressz élesztő
1 pohár tejföl (nálam laktózmentes)
10 deka margarin vagy vaj
1 ek só
1 ek szírátott kapor
1/2 ek. szárított fokhagyma
balzsamecet a kenéshez
A lisztet elkeverem a szárított expressz élesztővel és a fűszerekkel, majd hozzámorzsolom a margarint. Porhanyós tésztát gyúrok, ehhez adom a tejfölt, így válik puhává és nyújthatóvá. Négy részre osztom, ezek mindegyikéből kör alakú formát nyújtok. Minden egyes kört 8 cikkelyre vágok és felcsavarom őket kiflivé. A felcsavart kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem, majd így kelesztem 15 percig meleg helyen. Ha megkeltek megkenem őket balzsamecettel, majd forró sutőben 20p alatt aranybarnára sütöm. A balzsamecettől kissé barna lesz, de ez nem jelenti azt, hogy megégett. Balzsamecet helyett természetesen lehet tojással is dolgozni, de ez most egy tojásmentes verzió.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése