Magamról

Saját fotó
Ételallergiával indult, relaxációs gyakorlatként folytatódott, szenvedély lett belőle...sütni mindhalálig. Egészségesen, figyelve másokra, főleg azokra, akik eddig azt hitték, le kell mondaniuk valamiről. Mások főznek, ez egy sütős blog :-)!

2012. november 12., hétfő

Tortakrémek haladóknak- kapaszkodjatok, kivételesen főzök!

Kivételesen főzök, pedig mások szoktak főzni, ez egy sütős blog. Van rá magyarázatom, mentségem és kifogásom is bőven: tartós tortakrémet készítettem, hogy legyen mit előkapni, ha nagy hirtelen meg kell kennem a frissen kisült tésztámat. Szeretnék ebből rendszert csinálni, csokorba rendezem a krémeket nektek, hogy ki-ki eldönthesse melyik íz rabjává válik hamarosan :-) Olyan pasztákat mutatok majd be, amik legalább 7 napig eltarthatóak hűtőben, fagyasztva pedig 2 hónapot is kibírnak. Praktikus, mert hétközben összedobom és ha marad belőle, akkor csak előveszem vasárnap. Elsőként egy lemon courdhoz hasonló narancskrémmel kezdeném, ami leginkább az étcsokival van barátságban, de "fehér" tésztákkal sem fog összeveszni. Innen a blogról rögtön ajánlok is hozzá egy társat: csokis alaptészta formájában. Tessék szépen maszatolni, megéri!



Recept: 

3 nagy édes narancs frissen facsart leve (rostok nélkül)
200 gr cukor
6 tojás
1 ek szárított bio citromhéj
112 gr kockázott vaj (nálam laktózmentes)

fontos: folpack a hűtéshez!

Vízfürdőt készítek, azaz egy nagy lábas forrásban lévő víz fölé helyezek egy kisebb lábast. Egy másik keverőtálban felverem a tojásokat, hozzáadom a cukrot, majd alaposan elkeverem. Az így kapott elegyet a vízfürdőhöz előkészített kis lábasba teszem és a vízgőz melege felett egyenletesen addig kevergetem, míg el nem kezd sűrűsödni. Ekkor hozzáadom a frisen facsart narancs levét és tovább kevergetem addig, míg a pudingnál egyel hígabb állagúvá nem válik. Ekkor leveszem a gőzről és belekeverem az apróra kockázott vajat. Ha teljesen felolvadtak a vajkockák, akkor egy finom, krém állagú, napsárga pasztát kell kapnom. Ebbe keverem bele a citromhéjat. A felülete könnyen bőrösödik, úgyhogy rányomkodom a folpack fóliát és hagyom, hogy szobahőmérsékleten hűljön ki. Kb 2 bögrényi adag lesz belőle, hűtöben egy hétig vagy 10 napig tartható el. Tésztára, tortalapok közé, vagy friss gyümölcssalátára kenem.


Nincsenek megjegyzések: