Magamról

Saját fotó
Ételallergiával indult, relaxációs gyakorlatként folytatódott, szenvedély lett belőle...sütni mindhalálig. Egészségesen, figyelve másokra, főleg azokra, akik eddig azt hitték, le kell mondaniuk valamiről. Mások főznek, ez egy sütős blog :-)!

2012. november 12., hétfő

Fahéjas-gyömbéres almáspite- Miminek szeretettel

Azt mondják, a maják pusztító világvégét jósoltak 2012-re. Van egy elméletem, miszerint nagyot tévedtek. A világégés nem kívül zajlott (árvíz, földrengés, tűzvész formájában- bár jutott ezekből is egy kevéske ide-oda) hanem belül, az emberekben, a fejekben és lelkekben. "Tout ce qui n'est pas stable, va disparaitre"...Nálam megtörtént a 180 fokos fordulat és így év vége felé halkan, de nem bátortalanul kijelenthetem: kellett. Másoknál is, ez boldogsággal tölt el. Hálás vagyok az életnek, hogy az egyik ilyen pálfordulás szemtanúja lehettem. Mimi sokáig élte a 7-től 7-ig irodai életet, majd egyszer csak hatalmasat váltott. Ezzel a váltással kívánom, hogy egy olyan sikersztori induljon el, amit megálmodott magának (a legmerészebb álmaiban). Gratulálok, hogy létrehozta a Mimi's Events-et és köszönet érte, hogy az első "élő" kitelepülése/megjelenése alkalmával rám gondolt, ami a desszertet illeti. Így történt, hogy a WAMP-on Mimi "nappalijában"  csipketerítő, régi bőrönd és csodálatos rózsacsokrok között ott illatozott az én fahéjas-gyömbéres almás sütim is (két más édességemmel együtt). A süti mint mindig, most is laktózmentes, kevés cukorral készült és sok-sok segítséggel, az utolsó pillanatban. Köszönet a kis sous-chefeknek: drága Katónak és Málnának. (kedvenc lábatlankodó sous-chefem fotója a poszt alján látható)





Recept:

Tészta




15 dkg liszt
10 dkg vaj (nálam laktózmentes)
5 dkg cukor
1 tojássárgája
1 ek szárított citromhéj
1 tk sütőpor
1 cs vaníliás cukor

Krém a töltelékhez


3 nagy roppanós piros alma apróra kockázva, hámozva
125gr tejföl (nálam laktózmentes)
4 ek cukor
1 ek liszt
2 tojás
1 tk fahéj
1 tk gyömbér (szárított)

Először a tésztát készítem el, mert amíg az pihen, ráérek a töltelékkel bajlódni. Hagyományos linzer tésztát gyúrok, olyat amilyet itt a blogon már bemutattam. A jól összedolgozott és cipóformára alakított tésztát fóliába csomagolva beteszem a mélyhűtőbe 15 percre. Jöhet a krém: felverem a tojásokat, majd elkeverem bennük a tejfölt. Az összes többi hozzávalót, tehát a lisztet, a cukrot és a fűszereket állandó kevergetés mellett óvatosan hozzáadom a tojásos elegyhez. Félreteszem a krémet, kinyújtom a tésztát kb fél cm vastagságúra. (Most 20 cm átmérőjű kerámia tállal dolgoztam, a tészta bőven elég lett a kibéleléséhez és a fedéséhez is, sőt a maradék tésztából szuflé formában kis kosárkákat is készítettem. ) A kinyújtott tésztával óvatosan kibélelem az előzőleg kivajazott-kilisztezett formát, majd a sodrófával végighengergetem a forma szélét, hogy a felesleg leessen. Megszurkálom az alját, ráteszek egy ív sütőpapírt és teleszórom lencsével vagy babbal, hogy ne emelkedjen meg sütés közben. kb 160 fokon 12p alatt "vakra" sütöm. Ha a felülete már megkeményedett egy picit, akkor jöhet a töltés és a fedés. A kockára vágott almákat beleszórom, majd jól nyakonöntöm a tojásos szószal. A maradék kinyújtott tésztával lefedem, majd a sordófás műveletet megismételve ismét eltávolítom a feleleges széleket. A peremét kissé megcsipkedve lenyomkodom, hogy összeérjen az alsó tésztaréteggel. Megszurkodom villával és keményre sütöm, de nem hagyom megbarnulni. Dióval díszítve langyosan tálalom.

Sous-chef


Nincsenek megjegyzések: