Magamról

Saját fotó
Ételallergiával indult, relaxációs gyakorlatként folytatódott, szenvedély lett belőle...sütni mindhalálig. Egészségesen, figyelve másokra, főleg azokra, akik eddig azt hitték, le kell mondaniuk valamiről. Mások főznek, ez egy sütős blog :-)!

2012. október 30., kedd

Gyömbéres sütőtöktorta, amivel biztosra mentem a vacsoracsatán

Fontos leszögeznem, hogy az alapötlet koppintás. Remélem nem ciki bevallani, hogy gyűjtögetem az impulzusokat, ötleteket és sütök olyan dolgokat, amiket a barátaim vagy távolabbi ismerőseim sütnek, de persze sosem ugyanúgy. Nálam egy recept sem éli túl a hűtő kinyitsának időpontját. A fridzsider tartalma, a kedvem és az időm mindig felülírja az eredeti formátumot. Jelen esetben volt osztálytársam Istagram posztjából indltam ki, le a kalappal előtte, elfoglalt kisgyermekes anyukaként ilyen kreatív recepttel áll elő, méghozzá laktózmentesen, gratula neki!( Zizi remélem olvasod) Ez a torta is így készült, méghozzá egy vacsora csatára. Azt nem állítanám, hogy kezdőháziasszonybiztos a recept, de nem is bonyolult, csak kissé időigényes. Megérte. A vacsoracsata remekül sikerült, mindenkinek csomagoltam elvitelre is. Apropó vacsoracsata: társasoztunk...ismeritek a pyramide nevű játékot? Tessék ráguglizni, zseniális. Anita barátnőmnek ezúton is köszönöm, hogy tanulhattam valamit a sütőtökös recepten kívül azon a bizonyos estén. Méghozzá azt, hogy a gyémánt szó szinonimája a Tiffany's. Nők, ha összeülnek...



Recept (26cm-s kerek formához)

Tészta

15 dkg háztartási keksz
10 dkg margarin

Krém

kb 2kg-os sütötök fele 
2 tojás
10 dkg barnacukor
1,5 dl tejföl (nálam laktózmentes)
1 dl szójatejszín
1 ek reszelt friss gyömbér
1 kk fahéj
1 kk szerencsendió
1 ek száríttt bio citromhéj
1/2 cs. sütőpor

A tésztával kezdem: pengés robotgépben szépen összekaszabolom a háztartási kekszet kis darabokra, de nem por állagúra. Közben mikróban megolvasztom a margarint és ha teljesen híg állapotba kerül, ráöntöm a kekszre és összekeverem úgy, hogy pépes, gyúrható masszát kapjak. A masszát a kerek sütőforma aljába nyomkodom, elegyengetem és hűtőbe teszem dermedni. Következik a krém: a sütőtököt felkarikázom kb 1,5 cm vastag szeletekre és 160 fokon légkeverés mellett fél óra alatt megsütöm, hagyom, hogy a teteje megbarnuljon. Ha kihűlt, villával összenyomkodom egy tálban majd hozzáadom az összes többi alapanyagot ami a krémhez kell, random sorrendben, ahogy tetszik:-) Az egészet lassú fokozaton robotgéppel simára keverem és az immár kihűlt kekszes alapra öntöm. Lassan, kb 50 perc alatt sül meg, légkeverés mellett 180 fokon. Érdemes megszúrni 30-40 perc után. Akkor jó, ha a krém kissé rugalmas-habos állagú marad, a teteje viszont megbarnul. Porcukorral díszítettem, miután kihűlt,aszelt bogyós gyümölcsökkel és magokkal tálaltam.


1 megjegyzés:

Böbe Ikotics írta...

Nagyon jól hangzik!!