Magamról

Saját fotó
Ételallergiával indult, relaxációs gyakorlatként folytatódott, szenvedély lett belőle...sütni mindhalálig. Egészségesen, figyelve másokra, főleg azokra, akik eddig azt hitték, le kell mondaniuk valamiről. Mások főznek, ez egy sütős blog :-)!

2012. október 10., szerda

Mókusok és Évike kedvence- diós torta mogyorós csokival

Nem fotogén ez a torta. Sehogy sem tudtam "elkapni", pedig nagyon mutatós. Sebaj, ezzel (is) szeretnék motiválni mindenkit, hogy készítse el és küldjön nekem fotót! A dió és a mogyoró (tudnak valamit ezek a mókusok) remekül passzol a kesernyés étcsokihoz, a tésztája pedig teljesen tejtermékmentes. 
Évike (anyukám barátnője) nálunk vendégeskedett, amikor hozzáláttam a torta elkészítéséhez, ezúton is köszönöm a segítségét (csokis tál kikapargatása, nyers tészta megkóstolása, dió rágcsálása). Évike gyakorló édességfüggő, Gombóc Artúr hozzá képest kispályás. Csak egy szösszenet róla: idén csajos nyaralást szerveztünk, melyre mind az öten készültünk. Volt, aki pedikűrre ment, mások szoliba jártak, hogy jól mutassanak a fürdőruhában, és olyan is akadt, aki speedfittnessen izzasztotta magát, hogy indulás előtt ledobjon pár kilót. Évike mindezekre fittyet hányva, csak annyit mondott, napi 2x sportol. Találgattunk, hogy mi lehet az, amit reggel és este ilyen szorgalmasan űz a nyaralást megelőző hetekben. Nos, napi 2 alkalommal fogyasztott Sport szeletet. Igen, a csokit. Ő így sportolt. Tehát ő Évike és ő volt jelen a torta elkészítésénél. Szerinte zseniális lett, már a krémnél meggyőztem. Nem tudom, hogy egy Gombóc Artúrt lepipáló csokiimádótól ezt bóknak vehetem-e, döntsétek el Ti!




Recept: (20 cm-s kerek formához)

Tészta

2 bögre liszt
60gr margarin
1 bögre cukor
2 tojás
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
6gr szárított bio citromhéj
2 dl natúr rizstej

Krém

2 tábla mogyorós étcsokoládé (min. 70%-os)
1 bögre darált dió
2 bögre rizstejjel főzött cukrászkrém vagy vízzel/rizstejjel főzött vaníliapuding
(A cukrászkrém receptje itt található.)

A tésztát készítem el először: habosra keverem a margarint cukorral és tojással, majd folyamatos keverés mellett hozzádom a száraz összetevőket, azaz a lisztet, a sütőport, a citromhéjat és a vaníliás cukrot. Végül a masszát fellazítom rizstejjel. Kivajazott-kilisztezett formákba öntöm, (a tészta 2 db formához elég, ez lesz a torta két rétege) elsimítom a tetejüket szép egyenletesre. Kb 160 fokon, légkeverés mellett 30-35 perc alatt készre sütöm. Amíg a tésztalapok kihűlnek, addig elkészítem a krémet. Vagy cukrászkrémet vagy vaníliás pudingot használok alapnak. Gőzfürdő felett felolvasztom a csokoládékat, majd óvatosan hozzákeverem a darát dió felét. Amíg folyós, addig hozzáadagolom a szintén folyós állagú cukrászkrémet vagy pudingot. Az így elkészült töltelék krém kétharmadát óvatosan a kihűlt lapokra kenem, fontos, hogy az egyiket vastagon, a másikat pedig vékonyan fedem be, így tapad össze a két fél :-)! Ha összetpasztottam és elnyerte torta formáját, nincs más hátra, minthogy bekenem a maradék csokis krémmel (ilyenkorra már kihűlt annyira, hogy nem folyik le a függőleges oldalon sem) majd megszórom a maradék darált dióval. Díszíthető egész diószemekkel vagy marcipán mókusokkal, khmmm.

1 megjegyzés:

Böbe Ikotics írta...

Próbára lehet kérni kóstolót?