Telnek az évek, mostanában előfordul, hogy Böbe Nagyim jön hozzám ebédre és nem fordítva. Ilyenkor kiteszek magamért -és valószínűleg kétszer annyi izgalommal, erőbedobással- az övéhez hasonló ételeket készítek, hogy otthon érezze magát: tartalmas levesek, gyümölcsös kevert vagy édeskés keltészták kerülnek az asztalra. Legutóbb sűrű, gőzölgő gulyással és egy fahéjas-meggyes süteménnyel vártam őt és Pista Nagypapámat. A leves nagy-nagy sikert aratott: majdnem nyitottam miatta itt a blogon egy főzős szekciót is! A tökéletes gulyás receptje azonban még várat magára, hiszen ez egy sütős blog. Visszatérve a tésztához, pofonegyszerű és bizonyíthatóan alkalmas egy kellemesen ragacsos, forró és húsos vasárnapi ebéd lefojtására. Egy hibája van: nem marad belőle az esti órákra. Elő a fagyasztóban maradt utolsó csomag gyümölcsökkel, pitére fel! (Szolgálati közlemény: fokozottan ügyeljenek a szélen elhelyezkedő gyümölcsdarabokra, a területen gyakoriak a lopások!)
Recept:
1 bögre liszt
1 bögre cukor
1 tk sütőpor
1/2 bögre tej (nálunk laktózmentes vagy szójatej)
2 tojás
2 ujjnyi vaj vagy margarin
1 tk. fahéj
1 nagy marék meggy
A tojást cukorral és margarinnal habosra keverem a robotgép közepes fokozatát használva. A lisztet összekeverem sütőporral és fahéjjal, majd fokozatosan a tojásos mixhez keverem. A kész elegyet tejjel sűrű puding állagúra hígítom, majd simára keverem. A kész tésztát 20 cm átmérőjű kerek formába öntöm, a kimagozott és lecsöpögtetett meggyel díszítem. A meggyszemeket enyhén belenyomom a tésztába, így klasszikus "puklis" felületet kapok. Kb 20-30 perc alatt aranybarnára sütöm a 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben. Ha nagyon édes ízre vágyom, akkor kakaós porcukorral szórom meg. A kakaós porcukor készülhet cukrozatlan kakaóporból és hagyományos porcukorból vagy darálóban porrá őrölt száraz (legalább 50%-os) fekete csokoládéból is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése