Magamról

Saját fotó
Ételallergiával indult, relaxációs gyakorlatként folytatódott, szenvedély lett belőle...sütni mindhalálig. Egészségesen, figyelve másokra, főleg azokra, akik eddig azt hitték, le kell mondaniuk valamiről. Mások főznek, ez egy sütős blog :-)!

2012. március 7., szerda

Amikor Böbe nagyinak sütök- meggyes lepényke

Telnek az évek, mostanában előfordul, hogy Böbe Nagyim jön hozzám ebédre és nem fordítva. Ilyenkor kiteszek magamért -és valószínűleg kétszer annyi izgalommal, erőbedobással- az övéhez hasonló ételeket készítek, hogy otthon érezze magát: tartalmas levesek, gyümölcsös kevert vagy édeskés keltészták kerülnek az asztalra. Legutóbb sűrű, gőzölgő gulyással és egy fahéjas-meggyes süteménnyel vártam őt és Pista Nagypapámat. A leves nagy-nagy sikert aratott: majdnem nyitottam miatta itt a blogon egy főzős szekciót is! A tökéletes gulyás receptje azonban még várat magára, hiszen ez egy sütős blog. Visszatérve a tésztához, pofonegyszerű és bizonyíthatóan alkalmas egy kellemesen ragacsos, forró és húsos vasárnapi ebéd lefojtására. Egy hibája van: nem marad belőle az esti órákra. Elő a fagyasztóban maradt utolsó csomag gyümölcsökkel, pitére fel! (Szolgálati közlemény: fokozottan ügyeljenek a szélen elhelyezkedő gyümölcsdarabokra, a területen gyakoriak a lopások!)


Recept:

1 bögre liszt
1 bögre cukor
1 tk sütőpor
1/2 bögre tej (nálunk laktózmentes vagy szójatej)
2 tojás
2 ujjnyi vaj vagy margarin
1 tk. fahéj
1 nagy marék meggy

A tojást cukorral és margarinnal habosra keverem a robotgép közepes fokozatát használva. A lisztet összekeverem sütőporral és fahéjjal, majd fokozatosan a tojásos mixhez keverem. A kész elegyet tejjel sűrű puding állagúra hígítom, majd simára keverem. A kész tésztát 20 cm átmérőjű kerek formába öntöm, a kimagozott és lecsöpögtetett meggyel díszítem. A meggyszemeket enyhén belenyomom a tésztába, így klasszikus "puklis" felületet kapok.  Kb 20-30 perc alatt aranybarnára sütöm a 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben. Ha nagyon édes ízre vágyom, akkor kakaós porcukorral szórom meg. A kakaós porcukor készülhet cukrozatlan kakaóporból és hagyományos porcukorból vagy darálóban porrá őrölt száraz (legalább 50%-os) fekete csokoládéból is. 



Nincsenek megjegyzések: