Magamról

Saját fotó
Ételallergiával indult, relaxációs gyakorlatként folytatódott, szenvedély lett belőle...sütni mindhalálig. Egészségesen, figyelve másokra, főleg azokra, akik eddig azt hitték, le kell mondaniuk valamiről. Mások főznek, ez egy sütős blog :-)!

2012. március 12., hétfő

Életmentő maradék- csokis házi keksz

Van az úgy, hogy minden édesség elfogy a fiókokból, ilyenkor csak a fantázia segíthet: mit lehet kihozni némi töredezett csokiból, maradék kókuszreszelékből és kevéske kakaóporból? Nos, hó vége felé a legjobb háztartásban is előállhat az "abból sütünk, amink van" helyzet, szingliknél, PR-es/marketinges/rendezvényes lányoknál pedig szinte csak ez a helyzet állhat elő. Velem is előfordult már, hogy kiürült a kamra (ami nálam egy hatalmas fiókot jelent) de egy percre sem ijedtem meg, sőt! Kifejezetten inspiráló a kihívás, hogy mit lehet kihozni a nagyon is finom, maradék hozzávalókból. A most következő csokis keksz is így született, no meg kevés cukorral és laktózmentesen, ahogy az mifelénk lenni szokott. Van, aki szerint külsőre fasírtra hasonlít, szerintem összetéveszthetetlenül kekszes. Ronda és finom, olcsó és egyszerű hóvégi édesség, ami ráadásul nagyon hosszan eláll és cellofánban masnival díszítve (esetleg kiürült fémdobozban) kedves kis ajándék is lehet.


Recept: (30-35 db)

225 g liszt
3 ek. kakópor
1/2 teáskanál őrölt fajéj
csipetnyi só
150 g cukor
1/4 csomag kókuszreszelék vagy ugyanennyi darát dió
250 g margarin darabokra vágva

Előmelegítem a sütőt 170 fokra. Kibélelek sütőpapírral egy nagy sütőlemezt és egy kisebb tepsit (nálam ebben fér el kb 30-35 keksz). Egy tálba szórom a lisztet, fahéjat, sót. Hozzámorzsolom az apróra vágott vajat, majd porhanyós tésztát gyúrok belőle. Cipóvá formálom és 5 percre hűtőbe teszem egy tálban. Amíg a tészta pihen, mélytányérba szórom a maradék kókuszreszeléket vagy maradék darált diót. Ha kicsit áthűlt a tészta, akkor diónyi golyókat formálok belőle, majd a golyókat meghempergetem a kókuszreszelékben vagy darált dióban. A golyócskákategymástól 2,5 cm-re helyezem el a sütőlapon és spatulával vagy evőkanállal korong formájúra lapítom. 20-25 perc alatt sül csokibarnára, én kifejezetten kedvelem, ha a széle megpörkölődik, de ízlések és pofonok...

Nincsenek megjegyzések: