Igen, a sütemény neve Ferdinánd. A recept szokás szerint komoly fejtörés eredménye, több forrásból származó praktikák és tippek elegye. Mautner Zsófia könyvében találtam rá, majd rögtön kérdőre vontam a nagymamámat, hogy: "ilyet mi miért nem?"...aztán jött a magyarázat, miszerint régen ennyi vajat használni úri huncutságnak számított. Arra sem kellett sokat várnom, hogy családunk egészen harcias mazsolaellenes lobbija beinduljon (mifelénk mazsolából annyi fogy, mint Indiában a marhahúsból...) és a szokásos laktózmentes dilemma is előkerült- ezek változtatták át szegény Ferdinándot aranygaluska ízű csigacsoporttá. Szegény Zsófi, ha látná mivé lett a Ferdinándja...hmm meg sem ismerné.
Melegen ajánlom minden olyan kelt tészta rajongónak (illetve inkább csak akkor, amikor már kihűlt- így elkerülhetők a pocakpuffadások) aki szereti a diót és a vaníliát. Tradicionális, nehéz, tömény, kelt tésztás édesség a családi összejövetelekhez.
Recept:
Tészta
600 g liszt
3,5 dl laktózmentes tej/ növényi tejszín (fele-fele arányban)
8 ek cukor
1 tk vaníliakivonat
1 tojás
25 g élesztő
1 dl olaj
1 kk só
Töltelék:
3 tojásfehérje
100 g vaj
100 g porcukor
1 tk vaníliakivonat
2 dl tejszín
1 dl citromlé
100 g cukor
8 púpozott evőkanál durvára őrölt dió
Ha a tészta megkelt, akkor tepsi méretűre nyújtom, a feleslegeket levágva szabályos téglalappá alakítom. A téglalap teljes felületét megkenem a vajas-cukros tojásfehérjés eleggyel, majd rászórom vékony rétegben a darát diót is. A tésztát függőlegesen elfelezem, majd a feleket vízszintesen kb 4 cm-s csíkokra vágom, csigákká tekerem. Az így kapott kb 12 darab csigát egymástól 1-1,5 cm-re egy kerek sütőformába állítom, majd a 170 fokra előmelegített sütőbe teszem 20 percre.
Közben elkészítem a keveréket, amellyel meg kell locsolni: 2 dl növényi tejszínt összekeverek 100 g cukorral és egy deci citromlével. A citromléhez öntöm a tejszínt, bátran, mert a növényi tejszín nem ugrik össze. 20 perc sütés után ezzel alaposan nyakon öntöm Ferdinándot, majd újabb 20-25 percig sütöm. Az utolsó pár percben megszórom a tetejét kristálycukorral, enyhén hagyom karamellizálódni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése