Izraelből hazatérve kissé nehezen viselem a szeles, hideg időjárást. Az ottani napsütés és fűszerillat emléke tart életben, na meg persze a csokoládé, ami nem hiányozhat a kamrámból. Gondolkodtam, hogy készítek valamit a kintről hozott alapanyagokból, de úgy döntöttem inkább egy európai receptet veszek elő, jó sok csokoládéval és olyan süteményt készítek ami tökéletesen passzol a TV elé kucorodós hangulatomhoz. A torta eredetijét Herbst-Krausz Zorica Régi zsidó ételek c. szakácskönyvében találtam. Ott természetesen hab nélkül és több liszttel szerepel. Modernebb- saját- változatomban krumpliliszt helyett finomliszttel és a laktózérzékenyek kedvéért laktózmentes tejszínhabbal dolgoztam. Fontos figyelembe venni, hogy a laktózmentes tejszínhab nem annyira tarjta a formáját mint a hagyományos, így akinek vesszőparipája a szabályos, magas hab, tehet hozzá habfixálót. Én írtózom az ilyesmiktől, úgyhogy kihagytam :-)
Recept
Tészta:
250g vaj vagy margarin
250g cukor
2 tábla legalább 70%-os csokoládé
1 tk. fahéj
1 tk. szegfűszeg
csipetnyi gyömbér
fél citrom reszelt héja
2 tojás
2 tojásfehérje
150 g liszt
Hab:
2 ek porcukor
2dl laktózmentes habtejszín
kakaópor
szórósablon
A két tojást simára keverem a cukorral, hozzáadom a citromhéjat. Közben lassú tűzön megolvasztom a kockákra tört csokoládét és a rámorzsolt margarint. A habosra kevert cukros tojáshoz hozzáadom a lisztet, majd a megolvasztott csokoládé-margarin egyveleggel simára keverem. A tojásfehérjéket kemény habbá verem, majd a masszához forgatom, lassú, óvatos mozdulatokkal, hogy minél kevésbé törjem össze. A masszát egy teflon bevonatú, 26 cm átmérőjű tortaformába öntöm, habkártyával elsimítom a tetejét. 160 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütöm. Akkor jó, ha a teteje fényes lesz, legbelül pedig egy kicsit még nedves marad.
A kihűlt tortát kifordítom, majd a porcukorral felvert habot szabálytalanul, lendületesen a a tetejére kenem, habkártyával elegyengetem. A habra óvatosan szórósablont helyezek (ahogy a baristák a kávé fölé) és keserű kakóporral vagy fahéjjal óvatosan, vékony rétegben megszórom, majd finom mozdulattal leemelem a sablont és készen is van!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése