Magamról

Saját fotó
Ételallergiával indult, relaxációs gyakorlatként folytatódott, szenvedély lett belőle...sütni mindhalálig. Egészségesen, figyelve másokra, főleg azokra, akik eddig azt hitték, le kell mondaniuk valamiről. Mások főznek, ez egy sütős blog :-)!

2012. március 31., szombat

Fűszertorta

Izraelből hazatérve kissé nehezen viselem a szeles, hideg időjárást. Az ottani napsütés és fűszerillat emléke tart életben, na meg persze a csokoládé, ami nem hiányozhat a kamrámból. Gondolkodtam, hogy készítek valamit a kintről hozott alapanyagokból, de úgy döntöttem inkább egy európai receptet veszek elő, jó sok csokoládéval és olyan süteményt készítek ami tökéletesen passzol a TV elé kucorodós hangulatomhoz. A torta eredetijét Herbst-Krausz Zorica Régi zsidó ételek c. szakácskönyvében találtam. Ott természetesen hab nélkül és több liszttel szerepel. Modernebb- saját- változatomban krumpliliszt helyett finomliszttel és a laktózérzékenyek kedvéért laktózmentes tejszínhabbal dolgoztam. Fontos figyelembe venni, hogy a laktózmentes tejszínhab nem annyira tarjta a formáját mint a hagyományos, így akinek vesszőparipája a szabályos, magas hab, tehet hozzá habfixálót. Én írtózom az ilyesmiktől, úgyhogy kihagytam :-)


Recept

Tészta:

250g vaj vagy margarin
250g cukor
2 tábla legalább 70%-os csokoládé
1 tk. fahéj
1 tk. szegfűszeg
csipetnyi gyömbér
fél citrom reszelt héja
2 tojás
2 tojásfehérje
150 g liszt

Hab:

2 ek porcukor
2dl laktózmentes habtejszín
kakaópor
szórósablon

A két tojást simára keverem a cukorral, hozzáadom a citromhéjat. Közben lassú tűzön megolvasztom a kockákra tört csokoládét és a rámorzsolt margarint. A habosra kevert cukros tojáshoz hozzáadom a lisztet, majd a megolvasztott csokoládé-margarin egyveleggel simára keverem. A tojásfehérjéket kemény habbá verem, majd a masszához forgatom, lassú, óvatos mozdulatokkal, hogy minél kevésbé törjem össze. A masszát egy teflon bevonatú, 26 cm átmérőjű tortaformába öntöm, habkártyával elsimítom a tetejét. 160 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütöm. Akkor jó, ha a teteje fényes lesz, legbelül pedig egy kicsit még nedves marad.
A kihűlt tortát kifordítom, majd a porcukorral felvert habot szabálytalanul, lendületesen a a tetejére kenem, habkártyával elegyengetem. A habra óvatosan szórósablont helyezek (ahogy a baristák a kávé fölé) és keserű kakóporral vagy fahéjjal óvatosan, vékony rétegben megszórom, majd finom mozdulattal leemelem a sablont és készen is van!

Nincsenek megjegyzések: