Magamról

Saját fotó
Ételallergiával indult, relaxációs gyakorlatként folytatódott, szenvedély lett belőle...sütni mindhalálig. Egészségesen, figyelve másokra, főleg azokra, akik eddig azt hitték, le kell mondaniuk valamiről. Mások főznek, ez egy sütős blog :-)!

2012. január 11., szerda

Az a bizonyos fonott kalács

Fonott kalácsot készíteni nem könnyű. Szép és finom fonott kalácsot készíteni kifejezetten nehéz. Kell hozzá hangulat, tettvágy, jó minőségű alapanyagok és némi hozzáértés is. Utóbbi nélkül, egy szombat esti kiadós veszekedés és duzzogás közepette vágtam bele. A dacból sütés kifejezetten jót tesz a kevert tésztáknak, a kalács viszont makacskodott egy keveset. Az első próbálkozásom gyengécske lett, a harmadik viszont zseniális. Természetesen  laktózmentes finomságokat használtam- így egy picit több odafigyelést igényelt a tészta, de mégéri. Azóta újra és újra megsütöttem, hogy különböző töltelékekkel variálhassam, de ellenállhatatlan lett mindegyik. Ami egy sütimester nagymamának is ízlik, az rendben van. 



Recept: 

Tészta

600 g liszt
3,5 dl laktózmentes tej/ növényi tejszín (fele-fele arányban)
8 ek cukor
1 ek vaníliakivonat
1 tojás (+ 1 a lekenéshez)
25 g élesztő
1 dl olaj
1 kk só

Töltelék

200 g mák
6 ek porcukor
4 ek híg baracklekvár

Sima kelttésztát készítek a szokásos módon: az élesztőt fél dl langyos, pici cukorral elkevert laktózmentes tejbe morzsolom, majd meleg helyre teszem letakarva, és hagyom felfutni. Kb. 10 perc elteltével a felfutott élesztőt a liszthez keverem, majd a többi hozzávalót is hozzádolgozom, dagasztom. A tésztát letakarom és meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztem.
Közben elkészítem a tölteléket. Ledarálom a mákot, hozzákeverem a porcukrot és baracklekvárt, hogy kicsit összeálljon. 
Ha a tészta megkelt, 3 egyenlő részre osztom, majd hosszú téglalap alakúra nyújtom. A kinyújtott téglalapokat megkenem baracklekvárral összekevert tojással, majd eligazgatom rajtuk evőkanalanként kimérve a tölteléket, és feltekerem a hosszabbik oldalánál fogva. Ekkor a két végénél fogva ellentétesen  megtekerem. Ha mindhárom tinccsel elvégeztem ezt a műveletet, akkor hármas fonásban összefogom a kalácsot, a két végét pedig visszatűröm alulra.  A négyes fonáshoz mindössze 2 tincs kell, és a legkönnyebb így csinálni: http://www.youtube.com/watch?NR=1&feature=endscreen&v=R8K6SHj43lY

A megformázott kalácsokat további 15-20 percig a tepsiben kelesztem, majd tojással elkevert híg baracklekvárral lekenem, mandulával vagy kókuszreszelékkel megszórom. Légkeveréses sütőben először 130 majd 160 fokon készre sütöm.


Nincsenek megjegyzések: