Magamról

Saját fotó
Ételallergiával indult, relaxációs gyakorlatként folytatódott, szenvedély lett belőle...sütni mindhalálig. Egészségesen, figyelve másokra, főleg azokra, akik eddig azt hitték, le kell mondaniuk valamiről. Mások főznek, ez egy sütős blog :-)!

2012. január 2., hétfő

Foszlós diós briós

Blogom első receptjeként egyik kedvenc péksüteményemet választottam. Nem kifejezetten téli étel, az év bármely szakában megállja helyét a reggelizőasztalon, de nálunk januárban biztosan ez lesz a sláger, mert az ünnepekről sok-sok diónk maradt. Egy finom kávéval reggelire, gyümölccsel tízóraira vagy uzsonnára ajánlom,  fémdobozban pedig napokig friss marad.
Recept: 

Tészta

600 g liszt
3,5 dl laktózmentes tej/ növényi tejszín (fele-fele arányban)
8 ek cukor
1 ek vaníliakivonat
1 tojás (+ 1 a lekenéshez)
25 g élesztő
1 dl olaj
1 kk só

Töltelék

200 g dió
6 ek cukor
2 ek laktózmentes tej/ növényi tejszín

Elkészítés

Az élesztőt fél dl langyos, pici cukorral elkevert laktózmentes tejbe morzsolom, majd meleg helyre teszem letakarva, és hagyom felfutni. Kb. 10 perc elteltével a felfutott élesztőt a liszthez keverem, majd a többi hozzávalót is hozzádolgozom, dagasztom. A tésztát letakarom és meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztem. 
Közben elkészítem a tölteléket. Ledarálom a diót, hozzákeverem a cukrot és 1-1 evőkanál laktózmentes- vagy rizstejet, hogy kicsit összeálljon. Ha nagyon édesre vágyom, egy kevés baracklekvárral gazdagítom. 
Ha a tészta megkelt, 12-16 egyenlő részre osztom, majd téglalap alakúra nyújtom. A kinyújtott téglalapokat megkenem baracklekvárral összekevert tojással, majd eligazgatom rajtuk a jó nagy evőkanálnyi tölteléket, és feltekerem a hosszabbik oldalánál fogva. Addig sodorgatom, amíg kb. 20-25 cm hosszú nem lesz. Ekkor a két végénél fogva ellentétesen  megtekerem, majd megcsomózom. Az egyik végét alul, a másikat felül benyomkodva rögzítem a formát, hogy kialakuljon a jellegzetes briós forma.
A megformázott briósokat további 15-20 percig a tepsiben kelesztem, majd tojással elkevert híg baracklekvárral lekenem, mandulával vagy kókuszreszelékkel megszórom. Légkeveréses sütőben először 130 majd 160 fokon készre sütöm.





Nincsenek megjegyzések: