Blogom első receptjeként egyik kedvenc péksüteményemet választottam. Nem kifejezetten téli étel, az év bármely szakában megállja helyét a reggelizőasztalon, de nálunk januárban biztosan ez lesz a sláger, mert az ünnepekről sok-sok diónk maradt. Egy finom kávéval reggelire, gyümölccsel tízóraira vagy uzsonnára ajánlom, fémdobozban pedig napokig friss marad.
Recept:
Tészta
600 g liszt
3,5 dl laktózmentes tej/ növényi tejszín (fele-fele arányban)
8 ek cukor
1 ek vaníliakivonat
1 tojás (+ 1 a lekenéshez)
25 g élesztő
1 dl olaj
1 kk só
Töltelék
200 g dió
6 ek cukor
2 ek laktózmentes tej/ növényi tejszín
Elkészítés
Az élesztőt fél dl langyos, pici cukorral elkevert laktózmentes tejbe morzsolom, majd meleg helyre teszem letakarva, és hagyom felfutni. Kb. 10 perc elteltével a felfutott élesztőt a liszthez keverem, majd a többi hozzávalót is hozzádolgozom, dagasztom. A tésztát letakarom és meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztem.
Közben elkészítem a tölteléket. Ledarálom a diót, hozzákeverem a cukrot és 1-1 evőkanál laktózmentes- vagy rizstejet, hogy kicsit összeálljon. Ha nagyon édesre vágyom, egy kevés baracklekvárral gazdagítom.
Ha a tészta megkelt, 12-16 egyenlő részre osztom, majd téglalap alakúra nyújtom. A kinyújtott téglalapokat megkenem baracklekvárral összekevert tojással, majd eligazgatom rajtuk a jó nagy evőkanálnyi tölteléket, és feltekerem a hosszabbik oldalánál fogva. Addig sodorgatom, amíg kb. 20-25 cm hosszú nem lesz. Ekkor a két végénél fogva ellentétesen megtekerem, majd megcsomózom. Az egyik végét alul, a másikat felül benyomkodva rögzítem a formát, hogy kialakuljon a jellegzetes briós forma.
A megformázott briósokat további 15-20 percig a tepsiben kelesztem, majd tojással elkevert híg baracklekvárral lekenem, mandulával vagy kókuszreszelékkel megszórom. Légkeveréses sütőben először 130 majd 160 fokon készre sütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése