Magamról

Saját fotó
Ételallergiával indult, relaxációs gyakorlatként folytatódott, szenvedély lett belőle...sütni mindhalálig. Egészségesen, figyelve másokra, főleg azokra, akik eddig azt hitték, le kell mondaniuk valamiről. Mások főznek, ez egy sütős blog :-)!

2012. január 31., kedd

Kukoricalisztes tortácska avagy gombhoz a kabátot

Ezt a tortácskát egy formához készítettem. Igen, gombhoz a kabátot! Történt ugyanis, hogy vasárnap este az egyik hipermarketben megláttam egy klasszikus, lapos piteformát, ami az átlagosnál nagyobb átmérővel, tökéletes tapadásmentes felülettel és 500Ft-os akciós árral büszkélkedhetett...nem volt visszaút, meg kellett vennem, hogy hazaérve bezsebelhessek egy - mostanában túl gyakorivá vált- leszúrást: "már megint egy sütőforma". Igen, sejthetitek, megideologizáltam :"ilyenünk még nincs"! Tehát a forma visszavonhatatlanul ott kacsintgatott, így meg kellett mutatnom; érdemes volt "beruházni egy hatszázhuszonötödikugyanolyan sütőformába".  Hétfő este, tenderfeladat lezárása után csak kevert tésztára futja , ami az erőmet és az időmet illeti. Körülnéztem hát az éléskamrában, hogy mit tehetnék bele és kincsekre bukkantam: kukoricaliszt, cukrozatlan kakaópor, egy kevés nyírfacukor anyukámtól (ők egy ideje csak ilyet fogyasztanak), növényi tejszín, citrom és a nagyi baracklekvárja (még csak február van, de alig másfél üveg maradt). A végeredmény isteni és mutatós, igazi villámrecept hétfőre, tenderfeladat  során felgyülemlett energiák levezetéséhez ajánlom. Esetleg laktóz- vagy gluténmentes étrendet követőknek, ők örülni fognak.

Recept:

Tészta:

1,5 bögre kukoricaliszt
1 bögre nyírfacukor
1/3 bögre adalékmentes cukrozatlan kakaópor
1 dl natúr joghurt
2 tojás
1 dl olaj
1/2 dl víz
1/2 citrom leve
1 csipet só
1 kk. szódabikarbóna

Díszítés, töltelék:

4 ek. híg baracklekvár
1 dl növényi tejszínhab cukor nélkül felverve

A száraz hozzávalókat, azaz a kukoricalisztet, cukrot, sót, kakaóport és a szódabikarbónát összekeverem. A keverék közepébe kis mélyedést készítek, majd az alaposan összekevert egyéb hozzávalókat (tojás, olaj, joghurt, víz, citromlé) a mélyedésbe öntöm. Robotgép nélkül, kanállal sima masszává dolgozom és sütőpapírral kibélelt piteformába töltöm. Légkeveréses sütőben kb. 160 fokon fél óra alatt barnára sütöm. A formából kivéve, sütőpapírban hagyva rácson kihűtöm.
Ha kihűlt és elég magas, akkor vízszintesen félbevágom egy sima, széles lapú késsel, ha nem elég magas (kukoricalisztnél előfordul) akkor pedig függőlegesen felezem el. A két  tészta réteg közé egyszerűen híg baracklekvárt kenek. A sütik tetejének díszítéséhez felverem a növényi tejszínt, majd nyomózsákba töltöm. Itt jön az igazi szórakozás, addig díszítem az előre felvágott szeleteket, míg rá nem unok. 



Nincsenek megjegyzések: