A kuglóf az a sütemény, amitől minden háziasszony (kezdő és gyakorló) retteg, pedig nem is olyan nehéz elkészíteni és nagyon megéri a fáradtságot. Az első kuglófomat egy éve sütöttem és azóta is gyakran használom ezt az alapreceptet, melynek eredetijét a desszert.eu által kiadott szakácskönyvben találtam. Ügyes kis alap, amit aztán kedvemre tuningolgatok ezzel-azzal. Nálunk a mazsola nem játszik, szinte senki sem szereti, így jöhetnek a csokoládé darabok és az aszalt gyümölcsök. Az alábbi süti egy vaníliás-kakós kombó, azaz egy klasszikus, aminek mindig van létjogosultsága az ünnepi- vagy a reggelizőasztalon. Én teljesen hagyományos fém kuglóf formában sütök, pont olyanban, mint a nagymamák: kívül piros mázas, belül sima.
Recept:
500 g búzaliszt
7 g szárított élesztő (1 kis csomag)
1 db tojássárgája
10 g bourbon vaníliás cukor
80 g porcukor
60 g olvasztott laktózmentes vaj
280 ml langyos laktózmentes tej
10 g holland keserű, zsíros kakaópor
1 csipet só
A kuglóf formát kivajazom és kilisztezem alaposan, de vékonyan, közben előmelegítem a sütöt 200 fokra. Az élesztőt, a porcukrot, a tojássárgát, az olvasztott vajat és a langyos tejet egy tálba teszem. Alaposan elkeverem, és hagyom öt percet pihenni, hogy az élesztő dolgozhasson. Addig egy másik edényben elkeverem a lisztet, a citromhéjat, a vaníliás cukrot, és a csipet sót. A tejes keveréket óvatosan a lisztesre öntöm, majd összedolgozom. A kész tésztából cipó formát gyúrók, amit elfelezek. Az egyik kis cipót kakóporba hempergetem és jól beledolgozom, a másikat aszalt gyümölcsdarabkákkal gyúrom össze, vagy üresen hagyom. Ha készen vannak, letakarom tiszta konyharuhával és meleg helyen egy óra alatt a duplájukra kelesztem őket. Ha megkeltek, hosszú rúddá nyújtom, aztán összecsavarom őket, így teszem bele a formába. Szobahőmérsékleten egy újabb óráig kelesztem, majd légkeverés nélküli 200 fokos sütőbe teszem 30-35 percre úgy, hogy a 15. percnél visszaveszem a hőmérsékletet 180 fokra. Ha kihűlt, csokireszelékkel vagy porcukorral díszítem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése