Magamról

Saját fotó
Ételallergiával indult, relaxációs gyakorlatként folytatódott, szenvedély lett belőle...sütni mindhalálig. Egészségesen, figyelve másokra, főleg azokra, akik eddig azt hitték, le kell mondaniuk valamiről. Mások főznek, ez egy sütős blog :-)!

2012. május 31., csütörtök

Matyósan, kalocsaisan, magyarosan - túrópogácsa metélőhagymával

Én sem maradhatok ki a mostanában mindenhol eluralkodó magyaros-kalocsais-matyós őrületből, ha pedig magyaros étel, akkor egyértelműen pogácsa következik. Nemrégiben kaptam ajándékba egy népi motívumos kézzel festett hollóházi tányért, amiről máris eszembe jutott ez az egyszerű recept és alig vártam, hogy elkészíthessem. Fél óra sem kell hozzá és az asztalon illatozik, nálam ma este egy jó kis anya-lánya pletykához készült, de vittem már baráti grillezésre és barátnős piknikre is. Sokáig puha marad a túrótól, a hagymától pedig ínycsiklandóan jó az illata. Kizárólag kockás szalvétán vagy hímett nagymama-terítőn tálalva érzi jól magát.


Recept: (kb 32 db 3 cm-s pogácsához)

200 gr túró (nálam laktózmentes, ill. aki ki szeretné kihagyni a sót, az juhtúrót használjon)
200 gr liszt
200 gr vaj vagy margarin (nálam a laktózmentesség miatt margarin)
2 tojás, plusz 1 a lekenéshez
4 ek. szárított metélőhagyma
1 ek szárított fokhagyma
só és bors ízlés szerint

A lisztet, a sót, a borsot és a szárított hagymákat összekeverem. Rácsípkedem a vajat, rámorzsolom a túrót, majd ráütök két tojást. Az egészet kézzel jó alaposan összegyúrom és amíg 180 fokra előmelegítem a légkeveréses sütőt, addig beteszem a hűtőbe. Közben felverek egy tojást, ez kell majd a lekenéshez. 
Gyúródeszkán 0,5 cm vstagságúra nyújtom a kissé lehűlt tésztát és egy éles késsel vagy pizzaszeletelővel négyzetrácsosra mintázom a felületét. 3 cm átmérőjű darabokat szaggatok, majd picit megsodrom őket oldalról körkörös mozdulattal, hogy a peremük megemelkedjen. A szaggatott pogácsákat sütőpapírral kibélelt sütőlapra teszem és megkenem őket felvert tojással. Forró sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütöm, langyosan tálalom.


Nincsenek megjegyzések: