Magamról

Saját fotó
Ételallergiával indult, relaxációs gyakorlatként folytatódott, szenvedély lett belőle...sütni mindhalálig. Egészségesen, figyelve másokra, főleg azokra, akik eddig azt hitték, le kell mondaniuk valamiről. Mások főznek, ez egy sütős blog :-)!

2012. május 29., kedd

Szatmári almás

Azt hiszem büszkén jelenthetem ki, hogy nekem van a legcsodálatosabb nagyapám a világon! Akárhányszor találkozunk, mindig kapok egy kosár almát vagy egy adag savanyú káposztával töltött uborkát (igen, ez is a gyengém...) tőle, ami aztán pillanatok alatt szublimál a hűtőmből.
Kiskoromban gyakran látogattam ki vele és nagymamámmal arra a piacra, ahová ő azóta is hetente többször jár. Ha nem a családban szép számmal megtalálható kertekből, akkor innen szerezi be a finomságokat, nagy gyakorlata van abban, hogy kiválassza a legpirosabb, szuper lédús, roppanós magyar almákat. A szatmári almának nincs párja, nyersen és süteményben is kiváló. A legutóbbi szállítmányból megmaradt 2 piros csodát egy Michael Roux Tészta varázs c. könyvében található recepthez használtam fel, íme....


Recept: (2 db 16 cm-es formához)

2 db nagy alma, hajszálvékony gerezdekre vágva
1 bögre liszt
1 bögre cukor
1 tk fahéj
1 cs sütőpor
2 ek olaj
2 ek tejföl (nálam laktózmentes)
2 tojás

A kivajazott-kilisztezett formák alját teljesen beterítem a vékonyra vágott almaszeletekkel, majd félreteszem. A tészta összetevőit robotgépben simára keverem és óvatosan ráöntöm az almákra, habkártyával elsimítom- mert ez lesz a süti alja. 170 fokon (légkeverés mellett) aranybarnára sütöm. Ha sütés közben makacsul emelkedik a tészta, akkor egy apró trükkhöz folyamodok: kerek, tiszta és száraz vágódeszkát nyomok a sütőből kivett tészta tetejére, így könnyen visszalapul és a felülete sem sérül meg, nyugodt szívvel tovább süthető. A teljesen kihűlt sütit óvatosan kifordítom a formából, ügyelve arra, hogy az esetleg letapadt almaszeletek ne tegyék tönkre a tetejét. Édességmániások hideg napokon egyenek mellé pudingot, melegebb órákban pedig vanília vagy rákóczi túrós ízesítésű fagylaltot.

Nincsenek megjegyzések: