A kalács nem csak téli finomság. Érdemes a tavaszi ünnepekre (pészach, húsvét) és a nyári családi eseményekre is fonni párat. Ilyenkor - a dió és a mák helyett- előkerülhetnek a könnyebb töltelékek: zöld pesto, kókusz, keserű csokoládé. Ebben a bejegyzésben elsősorban a töltelékekre koncentrálok, a tészta alapreceptet korábban részletesen leírtam itt a blogon. A lenti töltelékeket úgy töltöm a kalácsba, hogy előtte a tésztát megkenem felvert tojással vagy olajjal- ízlés szerint.
Recept töltelékekhez:
Rukkola pesto
1 csomag mosott, szárított rukkola
1 szál vastag póréhagyma
1 citrom leve
1-2 ek olívaolaj
só, bors
A hozzávalókat pengés robotgépben vagy turmixgépben pépesre keverem, majd ízlés szerint tovább fűszerezem, ha szükséges. Ha a nagyon intenzív zöld ízt enyhíteni akarjuk, érdemes hozzáadni egy pici fokhagymasót, vagy egészen puha kecskesajtot, esetleg laktózmentes cottage cheese-t.
Kókuszkrém
3 tojássárgája
62 gr cukor
20 gr liszt
250 ml laktózmentes tej
1 kikapart vaníliarúd
1 kis csomag kókusreszelék (kb 200 gr)
A tojássárgákat a cukor egyharmadával tálban simára keverem, amíg besűrüsödik, majd hozzáadom a lisztet is. A tejet a maradék cukorral és vaníliarúddal felmelegítem. Ahogy forrni kezd vékony sugárban a tojássárgájából készült keverékhez adom, folyamatosan kevergetve. Közepes lángon forrásig melegítem, közben habverővel megállás nélkül keverem. Hagyom bugyogni még 2 percig, majd belekeverem a kókuszreszeléket is.
Csokikrém
A csokikrémhez a kókuszkrém alapját készítem el, majd reszelék helyett zsíros keserű fekete csokoládé reszeléket, esetleg kakóport teszek hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése