Magamról

Saját fotó
Ételallergiával indult, relaxációs gyakorlatként folytatódott, szenvedély lett belőle...sütni mindhalálig. Egészségesen, figyelve másokra, főleg azokra, akik eddig azt hitték, le kell mondaniuk valamiről. Mások főznek, ez egy sütős blog :-)!

2012. május 29., kedd

Télen-nyáron kalács

A kalács nem csak téli finomság. Érdemes a tavaszi ünnepekre (pészach, húsvét) és a nyári családi eseményekre is fonni párat. Ilyenkor - a dió és a mák helyett- előkerülhetnek a könnyebb töltelékek: zöld pesto, kókusz, keserű csokoládé. Ebben a bejegyzésben elsősorban a töltelékekre koncentrálok, a tészta alapreceptet korábban részletesen leírtam itt a blogon. A lenti töltelékeket úgy töltöm a kalácsba, hogy előtte a tésztát megkenem felvert tojással vagy olajjal- ízlés szerint.


Recept töltelékekhez:

Rukkola pesto 

1 csomag mosott, szárított rukkola
1 szál vastag póréhagyma
1 citrom leve
1-2 ek olívaolaj
só, bors

A hozzávalókat pengés robotgépben vagy turmixgépben pépesre keverem, majd ízlés szerint tovább fűszerezem, ha szükséges. Ha a nagyon intenzív zöld ízt enyhíteni akarjuk, érdemes hozzáadni egy pici fokhagymasót, vagy egészen puha kecskesajtot, esetleg laktózmentes cottage cheese-t.

Kókuszkrém

3 tojássárgája
62 gr cukor
20 gr liszt
250 ml laktózmentes tej
1 kikapart vaníliarúd
1 kis csomag kókusreszelék (kb 200 gr)

A tojássárgákat a cukor egyharmadával tálban simára keverem, amíg besűrüsödik, majd hozzáadom a lisztet is. A tejet a maradék cukorral és vaníliarúddal felmelegítem. Ahogy forrni kezd vékony sugárban a tojássárgájából készült keverékhez adom, folyamatosan kevergetve. Közepes lángon forrásig melegítem, közben habverővel megállás nélkül keverem. Hagyom bugyogni még 2 percig, majd belekeverem a kókuszreszeléket is. 

Csokikrém

A csokikrémhez a kókuszkrém alapját készítem el, majd reszelék helyett zsíros keserű fekete csokoládé reszeléket, esetleg kakóport teszek hozzá.



Nincsenek megjegyzések: