Magamról

Saját fotó
Ételallergiával indult, relaxációs gyakorlatként folytatódott, szenvedély lett belőle...sütni mindhalálig. Egészségesen, figyelve másokra, főleg azokra, akik eddig azt hitték, le kell mondaniuk valamiről. Mások főznek, ez egy sütős blog :-)!

2012. május 30., szerda

Rakott zöldséges tortácska

A sok édességet igyekszem néha megszakítani egy-egy sós ínyencséggel, de továbbra is maradok a sütésnél, ez az én pályám. Vendéget várok ma este, egy kedves ex-kolleginát, aki vegetáriánus, viszont a tejtermékeket szereti. Adott a kihívás, hogy olyan ételt csináljak, aminek zöldséges verziója könnyen - a családban szép számban jelen lévő-  húsevők ízlésére formálható egy kis házi kolbásszal. A csarnokban délelőtt nagyon finom lilahagymát, pritaminpaprikát és spárgát (igen! végre itt a szezonja...) találtam, sőt az újburgonya is könnyedén beugrott a vászonszatyromba. Így született ez a rakott zöldséges tortácska, amelyről ha lehagyom a kolbászt kiváló, laktató vegetáriánus egytálétel.

Recept:

4 nagy szem újburgonya hajszálvékonyra karikázva (héjastul)
1 nagy vörös pritaminpaprika
2 nagyobb fej lilahagyma
6-7 szál spárga megpárolva
200 g túró (nálam laktózmentes)
125g tejföl (nálam laktózmentes)
2 ek liszt
3 tojás
olívaolaj
1/2 dl víz
kurkuma
só 
bors
rozmaring
szárított fokhagyma

Szeletelt burgonyával beborítom a kivajazott és kilisztezett tepsi alját, megszórom sóval, borssal, rozmaringgal és szárított fokhagymával, majd rálöttyintek fél deci vizet és lefedve beteszem a 170 fokra előmelegített sütőe. Amíg megpuhul elkészítem a krémet. Zöldségaprítóba teszem a lilahagymátt, majd a paprikát is, hogy kb fél cm-s darabokra vágjam, közben sós vízben megfőzöm a spárgát. Egy tálban összekeverem a sót, borsot, kurkumát és a szárított fokhagymát, majd elegyítem a tojással, tejföllel, túróval és liszttel, majd hozzáadom a kb 1 centis darabokra vágott spárgát is. Ha megpuhult a burgonya, akkor elsimítom rajta a túrós-zöldséges sűrű krémet és addig sütöm kb 200 fokon, míg meg nem barnul a teteje. A vegetáriánus verzió így készül, húsevők pedig befedhetik vékony karikákra vágott házi kolbásszal (ahogy a mellékelt ábra mutatja).

Nincsenek megjegyzések: