A sok édességet igyekszem néha megszakítani egy-egy sós ínyencséggel, de továbbra is maradok a sütésnél, ez az én pályám. Vendéget várok ma este, egy kedves ex-kolleginát, aki vegetáriánus, viszont a tejtermékeket szereti. Adott a kihívás, hogy olyan ételt csináljak, aminek zöldséges verziója könnyen - a családban szép számban jelen lévő- húsevők ízlésére formálható egy kis házi kolbásszal. A csarnokban délelőtt nagyon finom lilahagymát, pritaminpaprikát és spárgát (igen! végre itt a szezonja...) találtam, sőt az újburgonya is könnyedén beugrott a vászonszatyromba. Így született ez a rakott zöldséges tortácska, amelyről ha lehagyom a kolbászt kiváló, laktató vegetáriánus egytálétel.
Recept:
4 nagy szem újburgonya hajszálvékonyra karikázva (héjastul)
1 nagy vörös pritaminpaprika
2 nagyobb fej lilahagyma
6-7 szál spárga megpárolva
200 g túró (nálam laktózmentes)
125g tejföl (nálam laktózmentes)
2 ek liszt
3 tojás
olívaolaj
1/2 dl víz
kurkuma
só
bors
rozmaring
szárított fokhagyma
Szeletelt burgonyával beborítom a kivajazott és kilisztezett tepsi alját, megszórom sóval, borssal, rozmaringgal és szárított fokhagymával, majd rálöttyintek fél deci vizet és lefedve beteszem a 170 fokra előmelegített sütőe. Amíg megpuhul elkészítem a krémet. Zöldségaprítóba teszem a lilahagymátt, majd a paprikát is, hogy kb fél cm-s darabokra vágjam, közben sós vízben megfőzöm a spárgát. Egy tálban összekeverem a sót, borsot, kurkumát és a szárított fokhagymát, majd elegyítem a tojással, tejföllel, túróval és liszttel, majd hozzáadom a kb 1 centis darabokra vágott spárgát is. Ha megpuhult a burgonya, akkor elsimítom rajta a túrós-zöldséges sűrű krémet és addig sütöm kb 200 fokon, míg meg nem barnul a teteje. A vegetáriánus verzió így készül, húsevők pedig befedhetik vékony karikákra vágott házi kolbásszal (ahogy a mellékelt ábra mutatja).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése