Az elmúlt két hónapban számos jó és rossz dolog forgatta fel/át/ki az életemet...de újult erővel és további finomsággokkal térek vissza. Kezdem mindjárt egy tipikusan olasz étellel, hiszen az előző bejegyzés is itáliai hangulatban íródott. A focaccia receptem meglehetősen egyszerű, azoknak is ajánlom, akik nincsenek jóban a kelttésztákkal. Az olaszok rendszerint fokhagymával, sóval, olívaolajjal és rozmaringgal ízesítik, nekem most rozmaring helyett a metélőhagyma akadt a kezembe, no meg egy kis oregánó, de biztosan állíthatom, hogy szinte bármelyik zöldfűszerrel elkészíthető.
Recept:
0,5 kg liszt
7 gr szárított élesztő (1 kis csomag)
3 ek olívaolaj (ízesített is lehet, pl. chilis)
3 dl meleg víz
só
1 tk cukor
porított fokhagyma vagy fokhagymasó (fokhagymasó esetén a sót elhagyom)
4 ek szárított- aprított metélőhagyma
2 ek szárított oregánó
pár darab félbe vágott koktélparadicsom
A lisztet összekeverem a szárított élesztővel, sóval és cukorral, majd mélyedést formálok a közepébe. Ide öntöm a meleg vizet és az olívaolajat, majd ragadós, de rugalmas tésztát gyúrok belőle kézzel. A tésztát meleg helyen kb egy órán át kelesztem. Ha megkelt, akkor lisztezett gyúródeszkán 0,5 cm vastagságúra nyújtom és pizzaszeletelővel téglalap alakúra vágom. Megkenem olívaolajjal, megszórom a szárított fűszerek elegyével és némi kristályos állagú sóval. A félbevágott koktélparadicsomokat fejjel lefelé óvatosan a tésztába nyomkodom. 170 fokon (légkeverés mellett) arany színűre sütöm. Ha közben úgy látom, hogy a külseje megkeményedik, akkor a sütőből kivéve bespriccelem vízzel és olívaolajjal, majd lefedve teszem vissza. Pár perc után leszedem róla a fedést.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése